Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari atatürk çukurova belediyesi HAVA HAREKATI kızılay recep tayyip erdoğan operasyon başbakan binali yıldırım

İklim Konferansı Türkiye’nin Şartlarını Ele Alacak

Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı’nın Cumartesi günü oturumunda Ankara’nın küresel ısınmayla mücadele ile ilgili Paris Anlaşması’nı TBMM’den geçirmek için talep ettiği şartların ele alınacağı bildiriliyor.

DW Türkçe,  Ankara’nın Paris Anlaşması’nı TBMM’de onaylanması için talep ettiği şartlar, Bonn’daki konferansın Cumartesi günkü oturumunda ele alınacağını duyurdu. Haberde, Türkiye’nin 1992 tarihli BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ni (UNFCCC) imzalayan ülkelerce 2015'te kabul edilen Paris Anlaşması'nı geçen sene imzalamasına karşın halen parlamentodan geçirmeyen 28 ülkeden biri olduğuna işaret edildi.

BM fonundan mali destek ve teknoloji transferi talep eden Türkiye’nin 2015 yılındaki zirvenin ev sahibi Fransa tarafından vadedildiğini belirttiği şartların yerine getirilmemesi halinde anlaşmayı TBMM'den geçirmeyeceğini duyurduğu anımsatıldı.

TÜRKİYE İLE İLGİLİ SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ALMAN MÜŞTEŞARI DEVREDE

Konferansın dönem başkanı Fiji’nin Türkiye ile ilgili sorunun çözümü için Almanya Çevre Bakanlığı Müsteşarı Jochen Flasbarth’ı görevlendirdiğini açıkladığına dikkat çeken DW,  Müsteşarın 2015 yılındaki Paris Konferansı’nda Almanya’nın iklim değişikliği başmüzakerecisi olarak görev yaptığını belirtti.

DW, Türkiye’nin 1992’de UNFCCC imzanlandığında gelişmiş bir OECD ülkesi olarak görüldüğü için sözleşmenin, OECD içindeki gelişmiş ülkelerin yer aldığı Ek-1 ve Ek-2 listelerine dahil edildiğini anımsattı.

Ancak Ek-2’deki gelişmiş ülkelere ekstra bir görev biçildiğini anlatan DW'e göre, bu gruptaki ülkelerin, en az gelişmiş ülkeler ve küresel ısınma tehdidi altındaki devletler başta olmak üzere ihtiyacı olan gelişmekte olan ülkelere finansman, teknoloji transferi ve kapasite geliştirme imkânları sağlamaları öngörülüyor. 

TÜRKİYE DE YARDIMLARDAN FAYDALANMAK İSTİYOR

Ancak Türkiye’nin, Ek-2’de yer almak istemediği için uzun yıllar UNFCCC’ye taraf olmaya “yanaşmaması” üzerine 2001’de Marakeş’teki konferansta ise “özel koşulları dikkate alınan” Türkiye’ye, diğer Ek-1 taraflarından farklı konum tanınarak Ek-2 listesinden çıkarıldığı,  Ek-1 listesinde kalan Türkiye’nin, bu karar üzerine 2004 yılında UNFCCC’ye taraf olduğu kaydedildi. DW, haberinde şöyle devam etti:

SORUNUN TEMELİ

“Türkiye 22 Nisan 2016’da ise Paris İklim Anlaşması’nı, gelişmekte olan bir ülke olarak imzaladığını duyurdu. Ancak Paris anlaşması, söz konusu ekleri referans almıyor. Yardım alacak ya da yapacak ülke ayrımını ise ‘gelişmiş’ ve ‘gelişmekte’ olan ülke ifadeleriyle yapıyor. Türkiye de gelişmekte olan bir ülke olmasına rağmen, UNFCCC'de gelişmiş ülke grubunda olduğu için Paris Anlaşması’nın öngördüğü yardımlardan faydalanamıyor. Türkiye ile Paris Anlaşması'nın tarafları arasındaki sorunun temelinde de bu durum yatıyor.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.