Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit adana tüik fetö abd tesk yunanistan babacan

İran: Anlaşmada Kalmamız AB’ye Bağlı

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin İran nükleer anlaşmasından (JCPOA) çekileceğini açıklamasından sonra İran’dan tepkiler gelmeye devam ediyor. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter hesabında, “Anlaşmayı sürdürmemiz AB’nin davranışlarına bağlı” uyarısını yaparken, Meclis Başkanı Ali Laricani’nin, ülkesinin anlaşmadan ayrılmadan önce “olası tüm barışçıl yolları denediğini kanıtlamak için birkaç hafta bekleyeceğini” söylemesi dikkat çekti.

Cevad Zarif Twitter hesabından attığı mesajda,  “ABD Başkanı’nın nükleer anlaşmayı sürekli ihlal etmesi ve anlaşmadan yasadışı bir şekilde çekilmesine yanıt olarak ve Cumhurbaşkanı Ruhani’nin talimatları uyarınca anlaşmada kalan diğer JCPO katılımcılarının, anlamanın tüm yararlarını İran için sağlayıp sağlayamayacağını değerlendirmek üzere geniş çaplı diplomatik bir çaba başlatacağım. Bunun sonucu da İran’ın yanıtını belirleyecek”  ifadelerini kullandı.

Bu arada, Mehr News’a göre, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ise parlamentoda yaptığı konuşmada ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra İran’ın anlaşmaya bağlı kalmaya devam edeceği birkaç hafta içinde “Avrupa’nın sorumlarımızın çözümü için ağırlığını koyabileceğini kanıtlaması gerekiyor” dedi.

ABD İÇİN “UTANÇ VERİCİ”

ABD Başkanı Trump için “bencil ve amatör siyasetçi” nitelemesini yapan Laricani, “Bu saçma önlemler,  dünyayı yönetme iddiasındaki bir ülke için utanç verici”  ifadesini de kullandı.

Ali Laricani “Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilmesi dünyanın ABD’nin yükümlülüklerine olan bağlılığına ilişkin güvensizliğini iyice artırırken İran milleti, herhangi bir anlaşmazlığın çözümü için ilk olarak diyalog ve siyasi yolları seçeceğini ispatladı” şeklinde konuştu.

Trump’ın kararının yarattığı durum nedeniyle  İran’ın nükleer anlaşmadan önce var olan nükleer programa dönmeme gibi bir yükümlülüğünün bulunmadığını vurgulayan Laricani, “Ulusal konsensüs ile ABD ve Siyonistlere, pişman olacakları bir yanıt vereceğiz” uyarısını da yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.