Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası abd esnaf Koronavirüs TarımÜFE 10 Kasım amerika vakıfbank terörist tsk çin

İsviçre Basını: Pankart Diplomatik Şok Yarattı

İsviçre’nin başkenti Bern’de bir gösteri sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan bir pankart taşınması, Ankara’dan çok sert tepkilerine neden olurken İsviçre basını, olayın iki ülke arasında yarattığı “diplomatik şok”a vurgu yaptı. La Tribune de Geneve, pankart için  "bardağı taşıran damla" nitelemesini yaptı. 

La Tribune de Geneve,  pankartın Türkiye ile İsviçre arasında büyük bir diplomatik şok  yarattığına dikkat çektiği haberinde “Federal meydanda öldür çağrısı sıradan bir şey değil” ifadesini kullandı. Bunun üzerine İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağırılırken İsviçre’de  Bern-Mitteland savcılığının da bir soruşturma açtığına dikkat çekildi.

Cumartesi günü düzenlenen gösterinin Türk Hükümetince bir “provokasyon” olarak değerlendirildiğini anlatan gazete,  “Çünkü ABD ve AB’nin aksine İsviçre, teröristlerle özdeşleştirilen PKK militanlarının gösteri yapmalarına izin veriyor. Ancak bardağı taşıran damla Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatını doğrudan hedef alan o afiş oldu” sözlerini kullandı.  

Gazete, afişin “Türkiye’de bomba etkisini” yaptığını belirttiği geniş haberinde  Ankara’nın başlattığı diplomatik girişimler kapsamında İsviçre Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak bir soruşturma başlatılması ve bir dava açılması beklentisini dile getirdi. Gazete “Bu noktada İsviçre yargı mekanizması da hareket geçti” dedi. Haberde şu bilgilere yer verildi:

“Bern’deki bölgesel savcılık cezai bir prosedürü  başlattı. Bern Belediyesi de  güvenlik sorumlusu Reto Nause aracılığıyla şikayette bulunacağını açıkladı. Ona göre, gösteriyi düzenleyenler için belirlenen koşullara uyulmadı.”

Bu arada, La Tribune de Geneve haberini, “Hollanda ve Almanya ile olup bitenlerin aksine İsviçre yatıştırmadan yana bir tutum takınarak kamuoyu önünde karşı karşıya gelmekten kaçındı. Ancak Erdoğan’ın yetkililerinin genişletilmesine ilişkin 16 Nisan referandumunun yaklaşması nedeniyle Bern’de hiç kimse yeni gerilimi dışlayamıyor” sözleriyle noktaladı. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.