Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Juncker, Batı Balkan Gezisine Çıkıyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker,  bugünden itibaren Avrupa Birliği'ne (AB) katılmayı hedefleyen 6 Batı Balkan ülkesinİ kapsayan bir geziyi gerçekleştirecek. Gezinin Batı Balkan ülkelerindeki reform çabalarını cesaretlendirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Lüksemburg eski Başbakanı olan Jean-Claude Juncker, Batı Balkan ülkelerine yönelik gezisi sırasında Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek ve Kosova’yı ziyaret edecek. 

AB’nin kısa bir süre önce benimsediği bir genişleme stratesinde Batı Balkan ülkelerinin üye olabilecekleri tarih olarak 2025 gösteriliyor. Ancak DW İngilizce’ye göre, söz konusu tarih tüm Batı Balkan ülkeleri için “garanti” olarak algılanmamalı.

Juncker, söz konusu tarihin potansiyel üye ülkeleri “siyasi reformları yapmaya, hukuk üstünlüğünü benimsemeye, yolsuzlukla mücadele etmeye,  basın özgürlüğünü sağlamaya, ekonomilerini teşvik etmeye ve komşularıyla var olan ihtilafları çözmeye cesaretlendirmeyi amaçladığını belirtmişti.

Bu arada, Juncker’in gezisi başlamadan Avrupa Komisiyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Kahn, verdiği bir mülakatta Arnavutluk ve Makedonya ile resmi katılım müzekerelerinin yakında başlayacağını, kesin tarihin ise yaz aylarında kararlaştırılacağını söylemişti.

AB, halen sadece Sırbistan ve Karadağ ile resmi üyelik müzakerelerini yürüttü.  DW İngilizce’ye göre, şimdiye kadar  bu müzakerelerde en büyük ilerleme ise NATO üyesi olan Karadağ ile görüşmelerde sağlandı.

Haberde Juncker’in Batı Balkanlar gezisi sırasında bölgenin henüz çözümlenmeyen çok sayıda ihtilafı ele alması gerekeceğine dikkat çekilirken bu açıdan en büyük meydan okumayı Kosova’nın sunduğu belirtiliyor. 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın, bazı AB üyesi ülkelerce henüz bağımsız bir devlet olarak tanınmadığı anımsatılıyor.

Brüksel ise, Sırbistan ve Kosova’nın AB’ye üye olabilmeleri için aralarındaki ihtilafı mutlaka çözmeleri gerektiğini açıkça bildirmiş durumunda.

Bu arada, Avrupa Komisyonu’nun bir sözcüsünün, 6 Batı Balkan ülkesinin tümüne yönelik AB'ye katılıma ilişkin yol haritalarının ise yaz aylarında ve son bahar başında yayımlanacağını açıkladığı anımsatılırken AB Dönem Başkanı Bulgaristan’ın da Mayıs ayında başkenti Sofya’da bir AB - Batı Balkan Zirvesi’ni düzenlemeye kararlaştırdığına da dikkat çekiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.