Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen

Katar'daki Türk Askeri Üssünün Kapatılması 'Anlaşmaların İhlali Olur'

Katar’la diplomatik ilişkileri kesen ve bu ülkeye abluka uygulanan Arap ülkelerinin Kuveyt’in aracılığıyla ilettikleri talep listesine ilişkin tartışmalar sürüyor.  Talepleri “ağır” olarak niteleyen New York Times gazetesi, taleplerden birini oluşturan Katar’daki Türk askeri üssünün kapatılmasının “uzun vadeli diplomatik anlaşmaları ihlal edeceği” uyarılarını yansıttı.

New York Times, 13 maddelik talep listesini değerlendirdiği geniş haber analizinde “Kuveyt arabulucularınca Katar’a sunulan taleplerin, bir Türk askeri üssünün kapatılması ve İran ile ilişkilerin düzeyinin düşürülmesi isteklerini de dahil ederek başka güçleri çatlağın içine daha da sürüklemesi riski bulunuyor” uyarısını yaptı.

“Krize Dahil Tüm Ülkeler Abd’nin Müttefikleridir”

Taleplerin “uzun yıllardan bu yana Körfez’deki Arap ülkeleri arasında yaşanan en derin siyasi krizdeki bir tırmanışa işaret ettiği” yorumunu yapan gazete, krize dahil olan tüm ülkelerin ABD’nin müttefikleri olduğuna, Katar ve Bahreyn’de büyük ABD askeri üslerinin bulunduğuna dikkat çektikten sonra analistlerin Trump Yönetiminin karışık sinyalleri göndererek çatlağı büyümekle suçladıklarını belirtti.
NYT, Katar’ın Ortadoğu’daki bir dizi “İslamcı gruplar’la ilişkilerini sürdürdüğünü, Mısır ve Suudi Arabistan’ın “terör örgütü” olarak gördüğü Müslüman Kardeşler, Hamas ve Taliban üyelerine kapılarını açtığını yazdı.

“Türkiye Katar’a Destek Veriyor”

Katar’ın Arap Baharı’na verdiği desteğin Mısır dahil bazı ülkeleri kızdırdığı belirtilirken “Türkiye gibi başka ülkeler ise, Katar’ı destekliyor” denildiği haberde Savunma Bakanı Fikri Işık’ın Katar’daki Türk askeri üssünün kapatılması talebini reddettiği vurgulandı.
NYT haberinde değerlendirmelerine yer verdiği Londra merkezli düşünce kuruluşu Royal United Services araştırma uzmanı Michael Stephens, krizdeki tırmanışa ilişkin kaygılarını dile getirdi.

Katar’ın İran ile ilişkilerin düzeyini düşürmesi talebinin  iki ülkenin paylaştığı büyük gaz alanının işletilmesini karmaşıklaştırabileceğini belirten Stephens “Türk askeri üssünün kapatılmasının ise, uzun vadeli diplomatik anlaşmaları ihlal edeceği” uyarısında bulundu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.