Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti binali yıldırım Melatonin hormonu Bharat Biotech Mangal En İyi Uluslararası Film Cansu İvecen Kuru Gürültü Halil İbrahim Bekdemir

Katar Ürdün’e 500 Milyon Dolar Yardım Sağlayacak

Katar’ın kavgalı olduğu Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Kuveyt ile birlikte Ürdün’e 2.5 milyar dolarlık yardım taahhüt etmelerinin ardından bu ülkeye 500 milyon dolarlık yatırım içeren bir paketi açıklaması dikkat çekti.

Yeni gelir vergisi tasarısına protesto amacıyla yapılan gösterilerin hükümet sarsıntısına yol açtığı Ürdün’ün Kralı Abdullah ile Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El Tani arasında Amman’da dün bir görüşme gerçekleşti. Görüşme sonrası da Katar’ın Ürdün’e 500 milyon dolarlık yardım yapacağı duyuruldu.

El Cezire İngilizce’ye göre, yardım paketi, Katar’da Ürdün vatandaşlarına yönelik 10 bin istihdam ve Ürdün’de altyapı ve turizm yatırımlarını da içeriyor.

Pazartesi günü Suudi Arabistan, BAE ve Kuveyt tarafından taahhüt edilen 2.5 milyar dolarlık paketle ise Dünya Bankası kredi garantilerine yönelik olarak Ürdün Merkez Bankası’na para yatırılması, nakit mevduat şeklindeki doğrudan bütçe desteğinin sağlanması ve proje finansmanı öngörülüyor.

Körfez ülkelerince 2011 yılında sağlanan pakete benzediği belirtilen yeni yardımın Ürdün’e halk tarafından daha kolayca hazmedilecek ve uluslararası borç verenlerini tatmin edecek bir kemer sıkma paketini oluşturmaya katkı bulunması umuluyor.

Bu arada Jordan Times, Katar'ın Körfez İşbirliği Konseyince Ürdün'e, kalkınma projelerinin finansmanı için sağlanan ve geçen yıl sona eren 5 milyar dolarlık kredideki 1.25 milyar dolarlık payını karşılama sözünü yerine getirrmeyen tek KİK üyesi olduğuna dikkat çekerken Suudi Arabistan, Kuveyt ve BAE'nin ise, kredinin kendilerine düşen payını tam olarak karşıladıklarını yazdı.

Ürdün’de patlak veren protesto gösteriler sonrası Başbakan Hani El Mulki istifa etti. Mulki’nin yerine getirilen Eğitim Bakanı Ömer El Razzaz da gelir vergisi tasarısını iptal ederken yeni vergi ve ekonomik reformu konusunda konsensüs sağlamak amacıyla diyaloğa başlama sözünü vermiş bulunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.