Kerkük’te Olaylı Seçim

Dün düşük katılımlı parlamento seçimlerinin yapıldığı Irak’ın tartışmalı bölgelerinden Kerkük’ün yanı sıra Süleymaniye gibi illerde de gerginlik yaşandığı belirtiliyor. Oy sayımında hile yapıldığı iddiaları ortaya atılırken, Irak Başbakanı Haydar El İbadi de, Kerkük ve Süleymaniye illerinde Irak güvenlik güçlerine durumun kontrol altına alma talimatını verdi.

K24’e göre, Irak Başbakanı Haydar El İbadi, bugün Kerkük ve Süleymaniye’de seçim sonuçları konusunda çeşitli partiler arasında gerginlik oluşması üzerine güvenlik güçlerine söz konusu iki ilde durumu kontrol altına almaları talimatını verdi. Haberde, Kerkük’te çeşitli partilerin birbirini  suçladıkları, Şii Haşdi Şabi milisi destekçilerinin oy pusulalarının yeniden sayılması talebinde Irak Bağımsız Seçim Komisyonu bürosu etrafında toplandıkları belirtiliyor.

Yüksek Seçim Komisyonu’nun, kentteki sandıklara el koyduğu, Valiliğin gece 24:00’dan sabah saat 06:00’a kadar sokağa çıkma yasağı ilan ettiği kaydediliyor. Bunun yanısıra da Süleymaniye İlinde de Gorran (Değişim) hareketinin, Kürdistan Vatansever Birliği’ne bağlı silahlı militanların karargahına saldırdıkları açıklaması üzerine tansıyon yükseldiği de kaydediliyor.

Bunun üzerine Irak Başbakanlık Bürosunca yapılan açıklamada, Başbakan ve Başkomutanı olan Haydar El İbadi’nin Kerkük ve diğer bazı bölgelerdeki güvenlik güçlerine durumu kontrol altına alma ve seçim ile ilgili meselelerde tarafsız kalma talimatını verdiği de bildiriliyor.

SON 13 YILIN EN DÜŞÜK KATILIMI

Irak’ta dün yapılan seçimlerde katılımı oranının yüzde 44.5 ‘te kaldığı açıklandı. Bu da son 13 yılda Irak’ta yapılan seçimlerdeki en düşük katılım oranı olduğuna dikkat çekiliyor. Nitekim 2014 yılında yapılan seçimlerde oranın yüzde 60 civarında gerçekleştidiği anımsatılıyor.

K24, Irak’ta dün yapılan seçimlerde seçmen kartları ve parmak izleri kontrol etmek ve oy pusularını saymak için ilk defa elektronik bir cihazın kullanındığı ancak ülke çapındaki siyasi partilerin birçok sandıkta oy sayımında hile yapıldığını savunduklarını söylüyor.

Irak Bağımsız Seçim Komisyonu, seçim sonuçlarının sandıkların kapanmasından sonra ilk 48 saat içinde açıklanacağını bildirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.