Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd tesk adana yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

KKTC Seçimleri: ‘UBP Çoştu, CTP Yıkıldı, YDP Şaşırttı’

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) dün yapılan erken genel seçimden iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) galip çıktı. Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) darbe aldığı seçim sonuçları için, “UBP coştu, CTP yıkıldı, YDP şaşırttı” değerlendirmeleri yapıldı.

Sandıkların yüzde 90’ından fazla açılmasının ardından seçimin galibi yüzde 35'lik oy oranı ile UBP oldu. CTP oyların yüzde 21.04’ünü alırken HP yüzde 17.05, TDP yüzde 8.6, DP yüzde 7.8 ve YDP yüzde 6 oy payını elde etti.

KKTC’deki 190, 553 seçmenden 116,533’ünün oy kullandığı seçim sonuçlarını değerlendiren Kıbrıs Postası, “UBP coştu, CTP yıkıldı, YDP şaşırttı, HP girdi, TKP takıldı, DP üzüldü, TDP ne uzadı ne kısaldı” ifadelerini kullandı.

CTP'nin meydan okuması ile gündeme gelen erken genel seçim UBP'nin güven tazeleyip oylarını artırmasıyla sonuçlanırken, CTP’nin “tam bir hezimete uğradığı” belirtildi. İlk kez seçime giden Halkın Partisi ile Yeni Doğuş Partisi'nin Meclis'te yer bulduğuna dikkat çekildi.

Bu arada “flaş adaylar” ile seçime giren Toplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) tam manasıyla yerinde sayarken, birçok siyasi oluşumdan ortaya çıkan TKP-YG'nin de baraja takıldığı kaydedildi. Bu arada, seçimin yapılmaması gerektiğini savunan Demokrat Parti’nin (DP) ise kendi açısından bu kaygısında haklı çıktığı ve üç vekilde kaldığı vurgulandı.

HÜKÜMET SENARYOLARI

Seçim sonucu, hiçbir partiye tek başına hükümet kurma olanağı sağlamadığı için KKTC'de hükümet senaryoları tartışılıyor. Seçimin yenilenmesinin de olasılıklar arasında bulunduğu belirtiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.