Öne Çıkanlar Afrin Hakkari çin pkk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik ak parti Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Übeyd Adıyaman

Kongre Üyelerinden Kaşıkçı Uyarıları: İkili İlişkilere Yıkıcı Etkisi Olabilir

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğuna girdikten sonra kaybolması olayını geniş biçimde irdelemeye devam eden ABD medyasına göre, Türk yetkililerine atfen verilen Kaşıkçı’nın öldürüldüğü iddiasının Trump Yönetimi’ni “hassas bir pozisyona soktu.” Bu bağlamda Kongre’de verilen sert tepkilerin ABD’nin Suudi Arabistan’a silah satışlarını tehlikeye atabileceği de belirtiliyor.

Amerika’nın Sesi, (VOA) “Türk yetkililerin, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna ziyareti sonrasında ortadan kaybolan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü iddiası, Trump yönetimini de hassas bir pozisyona soktu” yorumunu yaptığı haberinde şunları da söylüyor:

ABD KONGRESİ BEYAZ SARAY’IN DAHA FAZLA MÜDAHİL OLMASINI İSTİYOR

“ABD Kongresi, muhalif duruşu nedeniyle Riyad’ın tepkisini çeken Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasıyla ilgili Beyaz Saray’ın daha fazla müdahil olmasını istiyor. Ancak Suudi Arabistan, Trump döneminde ABD’nin daha da yakın bir müttefiki haline gelmiş durumda.”

“Öfkeli” senatörlerin  Trump’ın Suudi Prens Muhammed Bin Salman’a sırtını dönmesini beklemese de silah satışlarının Senato’da oylanmasını zora sokabileceğini belirten VOA, Yemen’de İran’ın desteklediği isyancılara karşı Riyad önderliğinde yürütülen askeri operasyona verilen ABD desteğinin azaltılmasının da gündeme gelebileceğini düşünüyor.

GRAHAM: İKİLİ İLİŞKİLERE YIKICI ETKİSİ OLABİLİR

Bu çerçevede görüşlerine yer verilen Senato’nun önde gelen üyelerinden cumhuriyetçi Lyndsay Graham’ın açıklamasına yer verildi. Graham, Suudi hükümetiyle ilgili iddialarda herhangi bir doğruluk payı varsa, Riyad-Washington hattında durumun değişebileceği, hatta ilişkilere yıkıcı etkisi olabileceği uyarısında bulundu.

Demokrat Senatör Chris Murphy de “Eğer Suudi Arabistan, ABD’de yaşayan birini konsolosluğuna çekip öldürdüyse, ABD’nin bu ülkeyle askeri, siyasi ve ekonomik ilişkilerini gözden geçirme vakti gelmiştir” şeklinde konuştu.

CONNOLLY: TÜRKLER'İN HESAP SORMASI GEREKİR

Temsilciler Meclisi Üyesi Gerry Connolly ise Türkiye'nin bu konuda aktif bir duruş sergilemesini istedi. Connolly, “Türkler’in ABD hükümeti gibi Suudiler’den hesap sormaları gerekir ve geri adım atmamalılar. Eğer atarlarsa bu, uluslararası diplomaside adam kaçırma ve cinayetin pazarlığın bir parçası olduğu yeni bir döneme girilir ve bu uluslararası alanda kesinlikle kabul edilemez” savlarını dile getirdi

Anahtar Kelimeler:
TrumpABD Kongresi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.