Öne Çıkanlar istanbul galatasaray myk EMİNE ERDOĞAN cumhurbaşkanı Kuşadası Belediyesi Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha ak parti yasama Koç Holdingin 2023 yılı net karı dinlenme tesisleri suriye

“Masumları Hedef Alan Her Türlü Eylemi Kategorik Olarak Reddetmek Ve Bunlara Karşı Çıkmak Mecburiyetindeyiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cambridge Camii açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Masumları hedef alan her türlü eylemi kategorik olarak reddetmek ve bunlara karşı çıkmak mecburiyetindeyiz. Tarihî ön yargıları bir tarafa bırakarak nefret suçlarına karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi için bulunduğu Birleşik Krallık’ta Cambridge Camii’nin açılış törenine katıldı.

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'nın ilk çevre dostu camisinin açılışı dolayısıyla Türk ve Müslüman toplumuyla birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Cambridge Camii'nin, Türk kökenli vatandaşlar ve soydaşlar başta olmak üzere Birleşik Krallık'ta yaşayan tüm Müslümanlara hayırlı olması dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017'de hayatını kaybeden caminin mimarı David Marks'ı da minnetle andığını, Cambridge Üniversitesi'nde okurken caminin yapımı için bağış kampanyası başlatan ve çok erken yaşta hayatını kaybeden Baraka Han'a da Allah'tan rahmet diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra köprüsünde meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybeden Cambridge Üniversitesi mezunu iki kurban için de taziyelerini sundu.

“CAMBRİDGE CAMİİ, ÇEVRE HASSASİYETİYLE AVRUPA’DA BİR İLKİ TEŞKİL EDİYOR”

Cambridge Camii'nin, gerçekten güçlü bir dayanışma ve iş birliğinin ürünü olduğunu vurgulayan Erdoğan, caminin yapımında emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek, caminin ahşap işçiliği bakımından farklı olduğunu, tarihe şahitlik edecek bir eser inşa edildiğini kaydetti.

Ağaç işçiliğinin şaheserlerinden biri olan ve bu alanda birçok ödüle layık görülen caminin, 1300 kişilik kapasiteye sahip olduğu bilgisini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, tıpkı destek verenler gibi Cambridge Camii'nin mimarisinin de gerçek anlamda bir kültürel zenginliği yansıttığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 bin 270 metrekare üzerine kurulan külliyede sergi salonu, konferans alanı, derslikler, anne-çocuk alanı ve kafeterya gibi birçok sosyal donatı bulunduğunu, tüm bu özelliklerinin yanı sıra caminin, çevre hassasiyetiyle de Avrupa'da bir ilki teşkil ettiğini bildirdi.

Cambridge Camii’nin Avrupa'nın ilk çevre dostu camisi olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun yanında Cambridge Camii Külliyesi, misafirperverlik geleneğimizi bu topraklarda yaşatmaya aday bir eserdir" dedi.

Caminin ön bahçesinin hem cennete hem de dünya hayatının güzelliklerine atıflar yapan, özgün bir anlayışla düzenlendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Cambridge çok kültürlülüğün yanı sıra tüm dünyada eğitim öğretimle anılan, bu alanda markalaşmış bir şehirdir. Dünyanın farklı köşelerinden binlerce öğrenciyi barındıran bir eğitim şehrinde açılan bu ibadethanenin, yükselen İslam karşıtlığına da en güzel cevap olacağını düşünüyorum. İlk andan itibaren ayrımcılığa karşı dayanışmanın timsali olan bu cami, inşallah gelecekte de vahdetin, muhabbetin ve barışın merkezi olmayı sürdürecektir. Medeniyetimizin zarafetini yansıdan bu eserin Birleşik Krallık'ta yaşayan vatandaşlarımız ile diğer tüm Müslümanlar için de iftihar vesilesi olacağını düşünüyorum.”

“IRKÇILIK, AYRIMCILIK VE İSLAM DÜŞMANLIĞI ADETA ZEHİRLİ BİR SARMAŞIK GİBİ YAYILIYOR”

Asırlardır, insanlığı bir arada tutan değerlerin, daha önce hiç olmadığı kadar tehdit altında olduğunu gördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok uzun yıllar, demokrasinin beşiği olmuş ülkelerde ırkçılık, ayrımcılık ve İslam düşmanlığı adeta zehirli bir sarmaşık gibi yayılıyor. Müslümanlara ve yabancılara ait iş yerleri, evler, ibadethaneler, hemen her gün ırkçıların ve faşist grupların hedefi oluyor. Müslüman kadınlar sadece başörtüsü taktıkları için sokakta, çarşıda, iş yerlerinde tacize uğruyor. Bu eylemlerden sadece Müslümanlar değil Museviler, siyahlar, etnik kimliği, görünüşü, dini aidiyeti farklı olan diğer kesimler de nasibini alıyor" diye konuştu.

Özellikle camilere ve diğer dinlerin ibadethanelerine saldırıların akıl almaz boyutlara ulaştığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, savaşta bile ibadethanelere dokunulmayacağının altını çizdi.

Her fırsatta terörün sadece Türkiye için değil tüm insanlığın ortak düşmanı, sorunu olduğunu vurguladıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam'ın ''barış'' anlamına geldiğini, anlamı barış olan bir dinin adının terör kelimesiyle yan yana getirilmesinin yanlış olduğunu kaydetti.

“TERÖRLE İSLAM KELİMELERİNİ YAN YANA GETİREMEZSİNİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle İslam kelimelerini yan yana getiremezsiniz. Eğer bunu yapmaya devam edecek olursanız biz de onlara lanet okuyoruz. Zira İslam'ın içinden veya Müslümanların arasından bir terörist çıkıyor diye İslam'ı lekeleyemezsiniz. 'İslami terör' diyemezsiniz. Şu anda Cumhurbaşkanı olduğum Türkiye, DEAŞ'a karşı dünyada en büyük mücadeleyi veren ülkedir. Bizim kadar DEAŞ ile mücadele eden bir ikinci ülke yoktur ve ciddi manada şu anda cezaevlerimizde DEAŞ'lılar vardır. Sadece Suriye El-Bab'da 3 bini aşkın DEAŞ'lıyı etkisiz hâle getirdik, hâlâ da devam ediyoruz. Çünkü DEAŞ'lının İslam ile alakası yoktur ve onlar bizden değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Terör örgütleri arasında iyi-kötü ayrımına gidilmesini reddettiklerini, terörün, teröristin iyisinnin olmayacağını, terörizmin lanetlenmesi gereken bir eylem olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Coğrafyamızı gözyaşına boğan teröristlerin hepsi; DEAŞ'lı da olsa FETÖ'cü de olsa PKK/YPG'li de olsa hatta Christchurch'de olduğu gibi Neonazi de olsa aynı zihniyetin mensuplarıdır. Adı sanı, ideolojisi ne olursa olsun, bunların tamamı kana susamış vampirlerdir, insanlıktan çıkmış canilerdir. Bizim nazarımızda Londra Köprüsü'nde sivilleri öldürenlerle sinagoglara saldırılarla kiliselere saldırılarla ülkemizde 15 Temmuz gecesi 251 vatandaşımızı şehit eden FETÖ'cüler arasında hiçbir fark yoktur" ifadesini kullandı.

“NEFRET SUÇLARINA KARŞI HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ”

Türkiye’nin terörün acısını çok iyi bilen bir ülke olarak tüm dostlarından da terör örgütlerine karşı daha yoğun, daha ilkeli bir mücadele beklediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Masumları hedef alan, her türlü eylemi kategorik olarak ret etmek ve bunlara karşı çıkmak mecburiyetindeyiz. Tarihî ön yargıları bir tarafa bırakarak nefret suçlarına karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. Siyasi ve dini liderlerin, bilhassa da medyanın bu süreçte sorumluluk duygusuyla hareket etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Camilerin birleştirici özelliğine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “İbadet için gittiğimiz camiler bizi birleştirir, kucaklaştırır. Günlük hayatın mücadeleleriyle nasırlaşan kalplerimizi yumuşatır. Bu mukaddes mekanlar bize kulluğumuzu, yani bu dünyadaki asıl varoluş gayemizi hatırlatır. Bu kubbe altında rütbelerin, zengin veya fakir olmanın, işçi ya da işveren olmanın, Arap, Türk, Kürt, Afrikalı, Asyalı olmanın hiçbir önemi yoktur. İşte hepimiz aynı safta, bir aradayız. Zengin, fakir var mı? Yok. Arap, beyaz var mı? Yok. Hep birlikte buradayız. Burada ayrımcılık yok, burada olmadığı gibi işte meydanlarda, sokaklarda, caddelerde de olmamalıdır."

Camilerin kapısında yer alan Hicr Suresi 46. ayetini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rabbimiz, 'Udhuluha bi selamin aminin' buyuruyor Yani 'Buraya selamla ve güvenle giriniz.' Çağları aşan bu çağrı, sadece biz Müslümanlara değil size, bize, tüm insanlığadır. Bu mukaddes çatı altında dışlanmaya, ayrıma, nefrete asla yer yoktur. Cambridge'de yaşayan tüm kardeşlerimizin, tüm dostlarımızın, buraya huzur-u kalp ile güven içinde gelmelerini istirham ediyorum" ifadelerini kullandı.

Caminin açılışında Yusuf İslam Vakfı Başkanı Yusuf İslam, Cambridge Camii Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Zeynep Coşkun, Huntingdon Yardımcı Piskoposu Dagmar Winter ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da birer konuşma yaptı.

Törene; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından ikindi namazını kıldı. Namazın ardından Kur'an-ı Kerim okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, camide incelemelerde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.