Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit adana fetö abd tüik tesk yunanistan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Merkel Koalisyon Kurmayı Başaramadı, Şimdi Üç Seçenek Var

Almanya’da Eylül ayında yapılan genel seçimler sonrası koalisyon hükümetinin kurulmasına yönelik olarak yürütülen müzakereler başarısızlıkla sonuçlandı. Başbakan Angela Merkel’in önünde üç senecek olduğuna dikkat çekiliyor.

Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokratlar’ın Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller ile haftalardır süren koalisyon görüşmeleri gece geç saatlere kadar sürse de sonuçsuz kaldı. 

DW Türkçe’ye göre,  liberal çizgideki FDP geceyarısı koalisyon görüşmelerini sona erdirdiğini açıkladı. FDP Genel Başkanı Christian Lindner Berlin'de yaptığı açıklamada, “Yanlış yönetmektense hiç yönetmemek daha iyidir” dedi.

Başbakan ve Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Horst Seehofer ve Yeşiller yönetimi ise karardan üzüntü duyduklarını ifade etti.

"ALMANYA’YI ZOR GÜNLERDE YÖNETMEYE DEVAM EDECEĞİM”

Hala başbakanlık görevini yürüten Angela Merkel Almanya'yı bu zor günlerde de yönetmeyi sürdüreceğini söyledi. Yeşiller ise FDP'nin koalisyon görüşmelerinin başarısızlığa uğramasını uzun süredir planladığını öne sürdü.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier siyasi partilere hükümet oluşturma sorumluluğunu hatırlattı.

ERKEN SEÇİME GİDİLEBİLİR

Koalisyon görüşmelerinin sona ermesi üzerine Almanya’da ne olacağı belirsizliğini korurken, üç seçeneğe dikkat çekiliyor.

Seçeneklerden ilki, seçimlerden ikinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Merkel'in CDU'su ile yeniden büyük koalisyon kurması. Ancak yüzde 20,5 ile tarihi bir başarısızlık sergileyen SPD yöneticileri büyük koalisyona sıcak bakmadıklarını ve ana muhalefet rolü oynamak istediklerini çeşitli kereler ifade ettikleri anımsatılıyor. 

İkinci bir seçeneğin Hristiyan Demokratların Merkel yönetiminde FDP ya da Yeşiller ile bir azınlık hükümeti kurmasına, üçüncü seçeneğin ise erken seçim olduğuna dikkat çekiliyor. Merkel’in bugün Cumhurbaşkanı Steinmeier ile bilgi alışverişinde bulunacağını açıkladığı da belirtiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.