Merkel: Konya İçin Taviz Yok

Türkiye ile Almanya arasındaki yaşanan sıkıntılara Konya krizi de eklendi. Türkiye’nin Alman milletvekillerinin Konya Üssü’nü ziyaret etmelerine izin vermemesi üzerine Almanya’da tartışmalar yaşanırken Başbakan Angela Merkel, ziyaretlere izin verilmesi konusunda ısrarlı olduklarını belirtti. Merkel, “Konya için taviz verilmeyecek” mesajını da verdi.

Alman ARD televizyonuna verdiği mülakatta Ankara ile siyasi pazarlık yapılıp yapılmayacağı sorusunu yanıtlayan Merkel, "böyle bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını” söyledi. Merkel, durumun "can sıkıcı" olduğunu ve ziyaret hakkının başka konularla karıştırılamayacağını belirtti.

DW Türkçe’ye göre, Konya'daki NATO üssünü ziyaret hakkı için başka alanlarda taviz verilmesinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Merkel, "Ankara'dan bu tür talepler geldiğine dair bir bilgisi olmadığını, ancak bu tür taleplerin gelmesi durumunda kesin bir şekilde reddedileceğini" söyledi.
Angela Merkel genel durumun göz önüne alınmasının gerektiğini ifade ettiği mülakat sırasında Konya'dan sürdürülen “IŞİD ile mücadelenin kritik aşamaya girdiğini” belirterek “ziyaret hakkının ittifak bünyesindeki güvenilirlikten ayrı düşünülemeyeceğini" ima etti.

“Ön Şart Kabul Edilemez”

Ziyaret izni için şart öne sürülmesini kabul etmeyeceklerini belirten Merkel, Alman milletvekillerinin askerleri ziyaret etme hakkının bulunduğunu vurgularken de Türkiye ile hem kendilerinin, hem de NATO'nun görüşeceğini, alınacak sonuca göre de karar verileceğini duyurdu.
Haberde Hamburg'daki G-20 zirvesi sırasında da Alman hükümetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'daki Türklere hitaben konuşma yapmasına izin vermediğinin anımsatıldı. Bu arada, Türkiye'nin daha önce de İncirlik'teki Alman birliğinin ziyaret edilmesine izin vermemesi üzerine Berlin’in Alman birliğinin İncirlik'ten tahliyesine karar verdiğine de dikkat çekildi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.