Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Mülteci Konusunda Büyük Gün Yarın

Mülteci krizinin çözümü için 7 Mart’ta düzenlenen AB-Türkiye  zirvesinde Türk tarafınca sunulan yeni önerler üzerinde varılan ilke anlaşmasının tamamlanması için kritik AB Zirvesi, yarın Brüksel’de başlayacak.  İlke anlaşmasının hukuki yönleri başta olmak üzere ortaya çıkan pürüzlerin gidirileceğin tahmin edildiği  17-18 Mart’taki zirve sırasında AB liderlerinin  Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelmesi öngörülüyor.

Brüksel’de 7 Mart’ta yapılan özel  zirvede Birliğe yönelik göçmen akınının durdurulması amacıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu ile  AB üyesi 28 ülke liderleri arasında  yapılan görüşmelerde Türk tarafınca “sürpriz” olarak nitelenen yeni  önerilerin sunulmasının ardından  bazı ilkeler konusunda mutabakata varıldığı açıklanmıştı.

Türkiye ile anlaşmanın sağlanması için büyük uğraş veren Almanya Başbakanı Angela Merkel'in eyalet seçimlerindeki hüsranından sonra yarın başlayacak olan zirvede anlaşmayı sonuçlandırmaya çalışacak.

AB liderlerinin, birlik içinde ortaya çıkan engellerin asılması için ne gibi formüller bulacaklarını ise tahmin etmek oldukça zor.

Kritik zirveyle ilgili AB’den yapılan açıklamalarda, 18 Mart’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘nun “AB-Türkiye işbirliğinin ele alınacağı bir çalışma toplantısı” için AB liderlerine katılacağı açıklandı. 

AB’nin 7 Mart zirvesi  sonrası  bazı AB başkentleri ve Avrupa Parlamentosu'nun yanısıra AB uzmanları ve medyasınca  dile getirilen, ve özellikle hukuk ve insan hakları alanlarına odaklanan itirazlar gittikçe çoğalırken AB yetkililerinin, sıkıntıları giderecek formülleri bulmak için bu hafta çok çalıştıklarıda bildirildi.

Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşan göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesi ve bunun karşılığında  geri kabul edilecek her göçmen için AB’nin Türkiye’den bir mülteciyi almasını öngörüldüğü belirtilen ilke anlaşması konusunda Birleşmiş Milletler ve dünyanın önde gelen insan hakları örgütlerinden uyarılar geldi.

Anlaşmaya ilişkin AB içinden gelen itirazlar, sadece mültecilere yönelik önlemleri kapsamıyor. Mutabakatın kapsamında AB’nin öne sürdüğü 72 kriterin yerine getirilmesi koşuluyla Türk vatandaşlarına Haziran ayı itibariyle vize serbestisinin sağlanması ve Türkiye’nin AB katılımı sürecinin hızlandırılması amacıyla yeni başlıkların açılması da AB içerisinde de tepki yarattı.    

Buna karşın ilke anlaşmasında öngörülen, AB’den mülteciler için Türkiye’ye aktarılması öngörülen 3 milyar euro tutarında fonun bir kat artırarak 6 milyar euroya çıkarılması ise,  mülteci akınının durdurulmasını başlıca önceliği oluşturduğu AB’de siyasiler, uzmanlar,  medya ve kamuoyu arasında olumlu karşılandı.

17-18 Mart Zirvesi öncesi pürüzlerin gidirilmesi amacıyla yoğun çabalar sürerken AB Konseyi Başkanı Donald Tusk,  başkanlık görevini yürüteceği zirveye yönelik hazırlıkların çerçevesinde Salı günü mekik diplomasine devam etti. 

İlk olarak Kıbrıs’ta buluştuğu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i bazı başlıklara uyguladıkları vetoyu kaldırmaya ikna etmeye çalışan ancak Anastasiadis’den istediğini alamayan Tusk,  bunun ardından Türkiye’ye geçti ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi.

Tusk, Ankara’daki görüşmelerden sonra  Türkiye’den yaşadışı göçün nasıl durdurulacağına ilişkin çabaların  devam ettiğini belirterek “Bu kolay bir görev değil. Önümüzde yoğun bir çalışma var” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.