Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen meclis

NYT Editoryal Kurulu: Mülteciler nedeniyle Türkiye'ye daha çok yardım yapılmalı

NEW YORK(ANKA) - Suriye’den kaçan insanların daha çok sığındığı komşu ülkeler Ürdün, Türkiye ve Lübnan’daki mülteci sayıları artarken mülteciler için “koşullar keskin biçimde kötüleştiği” belirtiliyor. Bu yöndeki görüşleri dile getiren New York Times gazetesinin Editoryal Kurulu, BM üyesi devletlerin, insani yardım sağlayan BM kuruluşlarına katkı yapmaları sağlanması gereğini vurgularken o zamana kadar söz konusu üç ülkeye daha çok kalkınma yardımının yapılması çağrısında bulundu.

NYT Editoryal Kurulu, son dönemde dünyada dikkatlerin, Avrupa’daki mülteci krizine ve Avrupa liderlerinin kriz ile ilgili olarak atacağı adımlara çevrildiğini anımsatarak “Suriyelilerin Avrupa’ya ulaşmak için canlarını tehlikeye atmalarının nedenlerinden biri, onlardan birçoğunun sığındığı yakın ülkelerde hayatın dayanılmaz hale gelmesidir” yorumunu yapıyor.

Suriye’nin savaş öncesi nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan 12 milyona yakın Suriyelinin çatışmaların başladığı 2011’den beri evlerinden edinildiğini, onlardan dört milyonunun da ülkeden kaçarak daha çok komşu Ürdün, Türkiye ve Lübnan’a sığındığını anlatan Kurul, Lübnan’da Suriyeli mültecinin halen ülkedeki nüfusun dörtte birini oluşturduğuna dikkat çekiyor.

“Bu ülkeler artık baş edemiyor ve sayıları tırmanırken mülteciler için koşullar keskin bir biçimde kötüleşti” denilen yazıda bunun nedenlerinden biri olarak da mültecilere gıda, sağlık hizmetleri ve sığınak sağlayan BM kuruluşlarının paralarının bitmesini gösterdi. Suriyeli mülteciler için bu yılda ihtiyaç duyduğu 4.5 milyar dolardan sadece 1.67 milyarını toplayabilen BM’ye bağlı insani yardım kuruluşlarından Dünya Gıda Programı’nın 1.6 milyon Suriyeli’ye yaptığı gıda yardımını kesmek zorunda kaldığının altı çiziliyor.

Kurul, bu çerçevede üye devletlerin BM’nin bütçesine yaptıkları katkılarının yanısıra örgütün başlıca insani yardım kuruluşlarına da katkı yapmalarının sağlanması için gerekli çalışmaların yapılması gereğini savunken şunları da söyledi:

“O zamana kadar  Ürdün, Türkiye ve Lübnan’ın aldıkları milyonlarca Suriyeli mülteci ile baş çıkabilmelerine destek amacıyla daha çok kalkınma yardımına ihtiyaçları var. Suudi Arabistan ve Körfez devletleri gibi zengin ülkeler, derhal BM’ye hibelerini artırmalı. Ve taahhütte bulanan ancak bu taahhütlerini yerine getirmeyen ülkeler, ödeme yapmalı.”(ANKA)

(CN/OLÇ)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.