Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı Kovid19 bugünün gündemi gündem özeti cumhurbaşkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

NYT: Türkiye dört yıl sonra PKK kamplarına baskın düzenledi

NEW YORK(ANKA) –Türkiye’nin IŞİD’in Suriye’deki mevzilerinin yanısıra PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarına da hava operasyonu düzenlemesi yabancı medyada haber ve yorumlara konu olmaya devam ediyor. New York Times, "PKK’ya yönelik hava baskınlarının iki yıllık istikrarsız ateşkese son verdiğini” söylüyor ve analistlerin “Türkiye’nin PKK’nın Irak’taki üslerine saldırma kararı orantısız yanıt” değerlendirmelerine dikkat çekiyor.

New York Times, Türk savaş uçaklarının dört yıllık bir aradan sonra PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarına hava baskını düzenlediğine dikkat çekerek girdiği haberinde bu baskınların “iki yıl Türk hükümeti ile Kürt militanları arasında devam eden istikrarsız ateşkese son verdiğini” yazıyor.

-“TÜRKİYE DAHA AKTİF BİR ROL ALMAYA BAŞLADI”-

Türk savaş uçaklarının aynı zamanda Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurduğunu anlatan gazete, “Son bir haftada Türkiye, İslam Devleti ile mücadelede daha aktif bir rol almaya başladı ve hem ABD’nin Suriye’deki militanlarına saldırması için hava üslerini kullanmasını kabul etti hem de kendisi baskınları düzenledi” diyor.

NYT “Türkiye, Suriye’nin Kuzeyinde uçuşa yasak bir bölgeyi kurmak için ABD’ye baskı yapıyordu ve Türklerin hava operasyonu ile bu hedef daha ilgi görür oldu” yorumunu da yapıyor.

“Son bir yıldır, uzun bir süredir Amerika’nın müttefiki ve NATO üyesi olan Türkiye, Batılı hükümetlerden, İslam Devleti ile mücadele için oluşturulan Amerika’nın öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonda daha aktif bir rol üstlenmesi için artan baskılarla karşı karşıydı” diyen gazete, şöyle devam ediyor:

-“KÜRT MİLİSLERİNİ YÜREKLENDİRMEK İSTEMİYOR”-

“Türkiye’nin isteksizliği, İslam Devleti ile savaşmaları için ABD’den gelen askeri desteği alan ve Suriye sırını boyunca kazanımlar elde eden Kürt milislerini yüreklendirmek istememesinden kaynaklanıyordu.”

-“BARIŞ ÇABALARI BOZULDU”-

Bunun andından “çözüm sürecine" değinen gazete, “Üçüncü yılında bulunan barış çabaları, Türk hükümetinin Kürtlerin daha çok hak ve daha çok özerklik taleplerini karşılamaması üzerine bozuldu” iddiasını da dile getirdiği haberinde Suruç saldırısına değindikten sonra PKK’nın “askeri kanadının misilleme diye iki polis öldürdüğünü” anlatıyor.

NYT “Analistler, Türkiye’nin Irak’taki PKK üslerine saldırma kararının son birkaç haftada Türkiye çapında artan şiddete orantısız bir yanıt olduğunu söylüyor” diye yazdığı haberinde “olası bir erken seçim öncesi milliyetçi oyu harekete geçirme hesabına" ilişkin savlara da yer verdikten sonra 7 Haziran seçiminde “AKP’nin çoğunluğunu kaybettiğini” anımsatarak, “bu başarısızlığın kısmen Kürt yanlısı partinin başarısına bağlandığını” belirtiyor. (ANKA)

(CN/ÖZK) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.