Ruhani ABD'ye Sert Tepki İstedi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmadan çekilen ABD’ye sert eleştirilerini Şanghay İşbirliği Örgütü Liderler Zirvesi’nin düzenlendiği Çin’in Qingdao kentinden sürdürdü. Ruhani, ABD’nin peşinde olduğu politikaları diğer ülkelere dayatmaya çalışmasının bir tehdit oluşturduğunu belirtirken ABD'ye önemli bir tepki göstermesi gereğini savundu.

Şanghay İşbirliği Örgütü Liderler Zirvesi’nde konuşma yapan Ruhani, ABD’nin peşinde olduğu politikaları diğer ülkelere dayatmaya çalışması ise yayılmakta olan dikkate alınması gereken bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Mehr News’a göre, Ruhani, ABD için, “Tek taraflı yaptırımların uygulanması küresel çapta yürütülen meşru ticari girişimlere zarar veriyor” ifadelerinde bulundu. Ruhani şunları söyledi:

“Hiç şüphesiz ABD’nin siyaset, ekonomi, ve hukuk alanlarında tek taraflı politikalar uygulaması bölgesel birliği güçsüzleştirecek. Bu olay ile ilgili olarak Amerika’nın peşinde olduğu politikaları diğer ülkelere dayatmaya çalışması ise yayılmakta olan dikkate almamız gereken bir tehlike. Bunun en açık örneği de son zamanlarda küresel kamuoyunu görmezden gelerek tek taraflı bir şekilde nükleer anlaşmadan çekilmesi. Halbuki İran İslam Cumhuriyeti anlaşmadaki tüm yükümlülüklerini yerine getirmiştir ve Ululslararası Atom enerjisi kurumu şimdiye dek bu konuyu 11 kez onaylamıştır.”

Ruhani, İran’ın olarak anlaşmanın diğer taraflarının verdikleri sözlerini tutmalarını garanti etmeleri takdirde bu anlaşmaya bağlı kalmaya devam edeceğini vurgulayarak, “Hiç şüphesiz ABD diğer ülkelerin anlaşmaya yönelik davranışını yakından imcelemeye alıp herhangi önemli bir tepkiyle karşılaşmadığı surette uyguladığı tek taraflı kararlar karşısında bedel ödemeyeceği kanaatine varacak” uyarısını da yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.