Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Pandemi Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi çukurova belediye başkanı soner çetin

Sarraf Davasının Sanıklarına 95’er Yıl Hapis İsteniyor

İran’a uygulanan ambargoyu ihlal etmek gibi suçlamalarla New York’ta tutuklu bulunan İran kökenli Türk işadamı Rıza Sarraf'ın duruşması bugün yapılacak. New York savcılığı, Sarraf’ın serbest bırakıldığını yalanlarken ABD medyası da  aralarında eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Rıza Sarraf’ın da bulunduğu dokuz sanık için savcılık 95’şer yıl hapis cezası istediğine dikkat çekti.

Sarraf davasını çok yakından izleyen Amerika’nın Sesi (VOA), New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde 1,5 yıldır devam eden Rıza Sarraf davasında, toplam dokuz sanık için savcılık 95’şer yıl hapis cezası istediğini belirtirken yeni iddianamede işlenen suçların kapsamının da arttırıldığını anımsattı. VOA şöyle devam etti:
“53 sayfalık iddianamede, tüm sanıklar için istenen hapis cezası arttırıldı. Ayrıca tüm sanıkların üçüncü şahıslara devretmiş olsa bile, mallarına ABD’nin el koyma talebi de eklendi. Bugün yapılacak duruşmada iddianamede yer alan yeni suçlamalar Rıza Sarraf’ın yüzüne okunacak.”

Haberde yeni iddianamedeki suçlamaların geçtiğimiz perşembe günü hakim karşısına çıkan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yüzüne de okunduğuna işaret edildikten sonra yeni iddianamede Sarraf ve  Atilla dışında gıyabında yargılanacak olan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan ve Sarraf’ın rüşvet kuryesi olduğu iddia edilen Abdullah Happani’nin isimlerinin yer aldığını belirtti.

Sarraf davasında yargılanan dokuz sanıktan her biri için yapılan suçlamalar ve istenen cezalar şöyle sıralandı:
"Bankacılık sahtekarlığı yapmaktan 30’ar yıl; İran’a uygulanan yaptırımları delmekten 20’şer yıl; kara para aklamaktan 20’şer yıl; ABD yasalarını delmek için işbirliği yapıp komplo kurmak 5’er yıl; bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamalarını defalarca işlemekten 20’şer yıl.”
VOA, yeni iddianamede Sarraf'ın kurduğu rüşvet ağıyla İran’a uygulanan yaptırımların delindiği iddia edildiğini, Halkbank’ın Sarraf’ın kurduğu suç ağının odak noktası olarak gösterildiğini anlattığı haberinde, “Halkbank aracılığıyla İran’ın, petrolden elde ettiği gelirlerin, Rıza Sarraf’ın döviz bürolarıyla paravan şirketlerine transfer edilip, karşılığında Türkiye’den altın satın alındığı iddia edilmişti” dedi. Haberde şöyle devam edildi:
“Paravan şirketler aracılığıyla bu altınların karşılığının nakit olarak İran’a transfer edildiği, İran’ın devlet bankaları aracılığıyla yapılan bu transferlerle İran devletine uygulanan ambargoya rağmen milyarlarca doların bu ülkeye aktarıldığı belirtilmişti. İddianamede tüm bu işlemlerin, Sarraf’ın rüşvet vererek kontrol ettiği Türk ve İranlı yetkililer aracılığıyla yapıldığı öne sürülüyor

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.