Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ihracat cumhurbaşkanı HAVA HAREKATI Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan CUMA GÜNÜ tsk içişleri bakanlığı almanya ekipler 14 Nisan 2024 Gündem Özeti

Sarraf: Gıda Ticareti Yapmadım, Yapmış Gibi Gösterdim

Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın davasında tanık olarak ifade veren Rıza Sarraf, “Ben gıda ticareti yapmadım, sadece yapmış gibi gösterdim. Atilla’nın bu işlemlerin gerçek gıda ticareti olmadığından haberi yoktu. Süleyman Aslan ise biliyordu” dedi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde görülen Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın davasının dördüncü gününde Rıza Sarraf, tanık olarak ifade verdi. Atilla’nın bazı konuları bilmediğine işaret eden Sarraf,  “ABD altın ticaretine engeller getirmeye başlayınca gıda ticaretine yöneldik. Ben gıda ticareti yapmadım, sadece yapmış gibi gösterdim. Atilla’nın bu işlemlerin gerçek gıda ticareti olmadığından haberi yoktu. Süleyman Aslan ise biliyordu” şeklinde konuştu.

Savcılık, jüriye Sarraf ile yardımcısı Abdullah Habbani’nin bu konuyu konuştuğu bir telefon konuşmasını dinletti. Telefon konuşmasında Sarraf, Habbani’ye Atilla’nın işlerine ‘taş koyduğunu’ ancak Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın Atilla’yı arayarak “Bu işlemleri yapacaksın” diye talimat verdiğini anlatıyor.

Haberde Sarraf’ın şema çizerek gıda ticareti işlemlerini anlatmaya devam ettiği bildirildi. Sarraf’ın anlatımına göre işlemler şu şekilde yapılıyordu:

“İran’dan TÜPRAŞ’a petrol, BOTAŞ’a doğalgaz satışı yapılıyordu.

TÜPRAŞ ve BOTAŞ ödemeleri Halkbank’taki İran ulusal petrol şirketinin hesabına yatırıyordu.

Bu para daha sonra Halkbank’tan İran petrol şirketinin İran’daki hesabına gönderiliyordu.

Aynı para bir sonraki işlemde İran’daki bankanın aracı kurumuna aktarılıyordu.

Aracı kurum da bir paravan şirkete aktarıyordu.

Aynı paravan şirket parayı Sarraf’ın Türkiye’de kurduğu şirketin Halkbank’taki hesabına gıda siparişi verilmiş gibi gönderiyordu.

Halkbank’a geri gelen para, buradan Sarraf’ın Dubai’de açtığı bir diğer paravan şirketin hesaplarına aktarılıyordu ve sanki oradan gıda alınmış gibi gösteriliyordu.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.