Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istatistik kurumu gündem özeti çin beşiktaş abd Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tesk genel başkanı bendevi palandöken

Shimao Kültürüne Ait 4 Bin Yıllık Mezarlık Bulundu

Shaanxi Eyalet Arkeoloji Enstitüsü, Çin’in kuzeybatısındaki Shaanxi Eyaleti, Yulin şehrinde, 4 bin yıl öncesine dayanan Shimao kültüründen kalıntılarla bağlantılı büyük ölçekli bir mezarlık buldu. Shimao bölgesinin 60 km kuzeydoğusunda yer alan mezarlığın bulunduğu taş yerleşim, yaklaşık 1 milyon metrekarelik bir alanı kaplıyor.


 
Zhaishan arkeolojik projesinden sorumlu Shao Jing’e göre, yerleşimde ortaya çıkarılan mezarlarda kadın kurbanlar ve çoğu yeşimden yapılmış gömüler, Shimao kalıntılarının ayırt edici özelliklerini yansıtıyor. Arkeolojik incelemeler, yerleşimin aynı zamanda Sarı Nehir'in orta ve alt kesimlerindeki Geç Neolitik uygarlık olan Longshan kültürüne ait olduğunu ilk olarak belirledi.
 
Shao, beyaz-gri yüzlü evlerin kalıntılarının, torba şeklindeki mahzenlerin ve dikey toprak çukur mezarların hepsinin, taş yerleşimin işlevsel olarak imar edildiğini gösterdiğini söyledi.

Şimdiye kadar arkeologlar, tümü dikey toprak çukur mezarlar olan 21 mezar kazdılar. Mezarlardan birçok yeşim taşı, çanak çömlek ve taş alet kalıntıları ortaya çıkarıldı. Shao, bunun şimdiye kadar keşfedilen ilk büyük ölçekli Shimao mezarlığı olduğunu söyledi. Kazı, 4 bin yıllık kültürün kökeni ve gelişiminin incelenmesi için önemli veriler sağlıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.