Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Pandemi cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi

Siyaset Bilimi Uzmanı Baydur: ABD'de Yatırım Yapmayı Planlayan Ülkeler Temkinli Olacak

Suudi Arabistan’a 11 Eylül saldırılarından dolayı dava açılmasına imkan tanıyan tasarı ABD Senatosu’nun ardından Temsilciler Meclisi’nde de 3’te 2 çoğunlukla kabul edilerek yasalaştı.

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur, yeni yasa nedeniyle sadece Suudi Arabistan’ın değil, ABD’de yatırım yapmayı planlayan tüm ülkelerin daha temkinli olacağını belirterek orta, uzun vadede ABD’nin bundan çok etkileneceğini söyledi.
Yeni yasa ile ABD’nin Suudi Arabistan’ı bu saldırılar çerçevesinde suçlu bulduğu ve bunu tazmin ettirmeye kararlı olduğunun anlaşıldığını belirten Baydur, “Eşini Pentagon saldırılarında kaybeden Stephanie Desimone isimli kadın Suudi Arabistan’dan tazminat istiyor. Kuşkusuz bu yeni dinamik ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini de fazlasıyla etkileyecektir” dedi.

Baydur, yeni yasayla beraber ortaya çıkan tabloyu analiz ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Her bir yakınını kaybeden 1-2 milyon dolar istese,  8-10 trilyon dolarlık bir dava süreci gözüküyor.
ABD ısrarla harekete geçti. Suudi Arabistan’a finansal açıdan önemli bir darbe vuracak.
ABD, Suudiler’in bu işte bir dahli olduğu konusu müphem olmasına rağmen Amerika finansal sistemi içindeki Suudi parasının dışarıya kaçma ihtimalini sıfırlamak istiyor.
Suudi Arabistan’ın Suriye olayları çerçevesinde ABD ile birlikte hareket etmek yerine 34 İslam ülkesi ile birlikte bir 'İslam Ordusu' kurabilme projesinin ABD‘den aldığı yanıt olarak değerlendirilebilir.
ABD’nin İran ile yakınlaşması ve İran’ı uluslararası sisteme entegre etmek istemesi ABD-Suudi ilişkilerini iyice gerginleştirdi.
ABD’de bazı siyasal cenahların Suudi Arabistan’ı küresel terörün baş destekçisi ve finansörü olarak değerlendirmesi, Ortadoğu’da Rusya Suudi Arabistan yakınlaştırmasını getirdiğinde bölgesel dengeler tümüyle değişecektir.
ABD’nin 750 milyar dolarlık Suudi varlıklarına el koyması ileride ABD’ye yatırım yapacak tüm ülkelerin temkinli olmasını getirecek ve orta,uzun vadede ABD bundan çok etkilenecek.
Kuşkusuz, ABD üzerinden İsrail de bölgede giderek yalnızlaşacak ve bu tepkilerden dolaylı olarak payına düşeni alacak.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.