Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu türk silahlı kuvvetleri süt Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bugünün gündemi HAVA HAREKATI cumhurbaşkanı DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan ihracat bursa beşiktaş 14 Nisan 2024 Gündem Özeti

Sosyalist Enternasyonal'de Etiket Skandalı

Başkan Yardımcılığını CHP'li Umut Oran'ın yaptığı Sosyalist Enternasyonal'de (SE) skandal bitmiyor. KKTC'deki sol partiler Sosyalist Enternasyonal'de düzenlenen oturumlara "Cyprus (Kıbrıs)" etiketi altında katıldılar. Türkiye ise, uluslararası platformlarda "Kıbrıs" terimini tanımıyor ve resmi olarak KKTC ibaresini tanıyor.

Türkiye uluslararası platformlarda "Kıbrıs" etiketini kabul etmiyor ve Rumlara ait bölümü "Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti" ya da "Kıbrıs Rum Kesimi" olarak kabul ediyor. Türkiye'nin bu hassasiyeti uluslararası platformlarda resmiyet de kazanmış durumda. Örneğin OECD resmi raporlarında geçen "Kıbrıs" terimi konusunda Türkiye, bu kelimeyi tanımadığını belirterek şu kaydı düşüyor:

"Türkiye'nin Notu: Bu belgedeki 'Kıbrıs' referansı adanın güney kısmıyla ilgilidir. Adada hem Kıbrıslı Rum hem Türk nüfuslarını temsil eden tek bir idare yoktur. Türkiye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) tanımaktadır. BM çerçevesinde kalıcı ve adil çözüm bulununcaya dek, Türkiye 'Kıbrıs sorunu' ile ilgili konumunu muhafaza edecektir."

KKTC'nin Sol Partileri "Cyprus" Etiketi Altında

Sosyalist Enternasyonal'in Temmuz ayının başlarında Birleşmiş Milletlerin de katılımıyla Cenevre'de düzenledikleri toplantılarda KKTC'deki sol partiler Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Toplumcu Demokrasi Partisi yetkilileri konferanslara, KKTC etiketi altında değil "Cyprus (Kıbrıs)" etikei altında katıldılar.

Sosyalist Enternasyonal, CIA'nin "İllegal" Dediği PYD Ve YPG'yi Tanımıştı

Başkan Yardımcılığını CHP'li Umut Oran'ın yaptığı Sosyalist Enternasyonal Kürt deklarasyonu yayımlamış ve “SE Suriye'de federalizmi, demokrasiyi, demokratik federalizmi, desantralizasyonu ya da üzerindeki kararı Suriye halkının vereceği diğer herhangi bir yönetişim biçimini teminat altına alacak siyasi bir çerveve oluşturulması çabalarını tanımaktadır” demişti. Deklarasyonda "SE (Sosyalist Enternasyonal) Suriye'de DEAŞ'a karşı uluslararası müttefiklerle koordinasyon içinde Suriye Demokratik Güçleri (SDF-YPG/J ve diğer Suriyeli Kürtler) savaşan tüm güçlerin çabalarını tanımaktadır" satırları yer almıştı.
Böylece CIA'nın resmen "illegal" örgüt olarak sınıflandırmakta olduğu PYD ve YPG, Sosyalist Enternasyonal tarafından tanınmıştı.



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.