Öne Çıkanlar gündem özeti terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tüik tesk genel başkanı bendevi palandöken abd CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

Sosyalist Enternasyonal'den YPG'ye Destek

Başkan Yardımcılığını CHP'li Umut Oran'ın yaptığı  Cenevre’de toplanan Sosyalist Enternasyonal'den(SE) PKK'nın Suriye'deki kolu YPG'ye destek çıktı. SE, "Irak kuzeyinde federal bir yapının oluşması" konusunu destekleyici bir karar aldı.

SE’nin, "Sosyalist Enternasyonal Konseyi -BM" toplantısı sırasında "Kürt Bölgesi Hakkında Deklarasyon" yayınlandı. SE güvenli ortam sağlandıktan sonra "Suriyeli göçmenlerin ülkelerine geri dönmelerine yardımcı olunması" çağrısında da bulunduğu toplantı, 1-2 Temmuz günlerinde düzenledi.

Deklarasyon'da "SE (Sosyalist Enternasyonal) Suriye'de DEAŞ'a karşı uluslararası müttefiklerle koordinasyon içinde Suriye Demokratik Güçleri (SDF-YPG/J ve diğer Suriyeli Kürtler) savaşan tüm güçlerin çabalarını tanımaktadır" satırları yer aldı.

Suriye'de Kürtlerin özerklik ilanlarının desteklenmesi yönünde bir görüşün yer aldığı Deklarasyon’da, "SE, Suriye'de federalizmi, demokrasiyi, demokratik federalizmi, desantralizasyonu ya da Suriye halkının kararlaştıracağı herhangi bir diğer yönetişim biçimini teminat altına alacak siyasi bir çerveve oluşturulması çabalarını tanımaktadır" denildi.

“SE Tarafından Desteklenmektedir”

“SE bölgedeki Kürt sorununun ve Kürt Güçlerinin genelde ve Peşmerge güçlerinin özelde, terörizmle mücadelede ve göçmenler ve yerlerinden edilmiş kişiler için konuksever ve güvenli bir ortam temin etmekte oynadığı pozitif rolün farkındadır” ifadelerini kullanan deklarasyon şöyle devam etti:
“Kürtlerin İran, Irak, Suriye ve Türkiye içindeki barış, diyalog ve demokratik çözüm özlemleri memnuniyetle karşılanmakta ve onların demokratik emellerini destekleyen SE tarafından desteklenmektedir.”
 
Tüm tarafların sükunet içinde davranmasını, şiddetten kaçınmasını ve çatışmanın çözüme kavuşturulması için siyasete başvurması gerektiğini belirten bildirgede, “Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Irak hükümeti arasında yeni bir formül için karşılıklı anlayış yoluyla kendi kaderini tayin etme hakkını memnuniyetle karşılamaktadır” ifadelerine yer verildi.

SE, Suriye'de federalizmi, demokrasiyi, demokratik federalizmi, desantralizasyonu ya da Suriye halkının kararlaştıracağı herhangi bir diğer yönetişim biçimini teminat altına alacak siyasi bir çerveve oluşturulması çabalarını desteklediğini belirten deklarasyon’da YPG’ye şu ifadelerle destek verildi:
“SE Suriye'de DEAŞ'a karşı uluslararası müttefiklerle koordinasyon içinde Suriye Demokratik Güçleri (SDF-YPG/J ve diğer Suriyeli Kürtler) savaşan tüm güçlerin çabalarını tanımaktadır.

Nihayetinde, BM ve tüm uluslararası taraflar nezdinde, göçmenlere yardım edilmesi ve göç sebeplerini ortadan kaldıracak gerekli atmosferin yaratılması ve ülkelerine geri dönmelerinde yardım edilmesi çağrısında bulunuyoruz.”
 
Kürtlerin 'Kendi Kaderini Tayin Hakkını' Destekledi"

Irak kuzeyinde bulunan bölgesel yapının yayın organı Rudaw, "Sosyalist Enternasyonal, Kürtlerin 'kendi kaderini tayin hakkını' destekledi" başlıklı bir yorum yayımladı.

Rudaw yorumuna göre 153 "ilerici" siyasi partinin dünya çapındaki örgütü olan Sosyalist Enternasyonal Kürtlerin "kendi kaderini tayin hakkını" resmi olarak destekledi ve Peşmerge güçlerinin "terörle mücadeledeki" yaşamsal rollerini övdü.
Kürt lideri Mesut Barzani'nin Kürtlerin bağımsızlık ilanına ilişkin referandumun bu yıl ABD'de kasımda yapılacak seçimlerden önce yapılmasını birçok kez talep etmişti.
 
Türkiye'deki Kuzey Kürdistan"

Rudaw yorumunda, "Irak Kürt Bölgesi dışında Sosyalist Enternasyonal, Suriye'nin Rojavasında, İran'daki doğu Kürdistanda ve Türkiye'deki kuzey Kürdistan'da Kürt sorununa demokratik ve barkışçıl bir çözümü destekliyor" ifadesine yer verdi.
 
-İran 'Kürdistan' Partisi Komala Da SE'de...-

Bu arada, "İran Kürdistanı"nın silahlı gücü de bulunan Kürt partisi Komala da 4 temsilcisiyle, Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılan Kürt partileri arasında yer aldı. Partiden yapılan açıklamada, Komala yetkililerinin İran'daki insan hakları sorunlarına ışık tutmak için bazı siyasi partilerle görüşme yaptıkları belirtildi. Komala yarıca 2015 ve 2016 yıllarında İran rejiminin Kürt bölgesindeki insan hakları ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu toplantı sırasında dağıttı.

“İranlı Kürt Temsilci: Türkiye'deki Milliyetçi Hükümet...”

İran partisi temsilcisi Mustafa Shalmashi, konuşmalarında Peşmerge'den "selam getirdiğini" belirtten şu ifadeleri kullandı:

"Kürdistan'daki halkımız, üyelerimiz ve peşmerge, Sosyalist Endernasyonal'in Kürt sorunu ve Kürtlerin haklarının uluslararası vurgulanmasında anlamlı bir rol oynayacağını umuyor. Özellikle kriz ve gerilime maruz kalan Orta Doğu'da olmak üzere, Sosyalist Enternasyonal'in bölgemizdeki hedeflerini karşılamaya kararlıyız ve bunu taahhüt ediyoruz. Kürtlerin, İran'daki İslam Cumhuriyeti rejimi, Türkiey'deki milliyetçi hükümet, Suriye'deki Esad rejimi ve Irak Kürdistanı'ndaki DEAŞ dahil komşuları tarafından baskıya maruz bırakıldıkları ve bastırıldıkları yaygın şekilde biliniyor. IŞİD ya da DEAŞ gerçekte Kürt soykırımı planladığı ve ırak'ta Kürdistan bölgesini harabeye çevirmeyi planlamıştır."

"Peşmerge"nin kadın ve erkek savaşçılarının, Irak ve Suriye'de tüm uluslararası toplumu DEAŞ'a karşı savunduğunu  belirten Shalmashi, kendisinin insan haklarına ve İran halkının temel haklarına hiç saygı göstermeyen İslami rejim tarafından yönetilen "Kürdistan'ın doğu tarafından" geldiğini kaydetti.

"SE'nin, SE Kürt grubuna daha dikkatli şekilde yönelmesini ve bu grupla daha yakın işbirliği kurmak için delegasyon atamasını umuyoruz. Kürdistan zengin bir ülke ve bağımsız olma kapasitesi var, ancak uluslararası desteğe ihtiyacı bulunmaktadır. Umarım işbirliğimiz terörizme ve terörizmi uluslararası olarak destekleyenlere karşı savaşımızda bize güç verecek"  ifadelerini kullanan Shalmashi, İran'da insan hakları savunucuları, aktivist ve gazetecilerin her gün tutuklandığını, ağır cezalara çarptırıldığını ve halkın gözü önünde adil bir mahkeme olmaksızın infaz edilerek asıldığını anlattı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.