Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Şoygu: İdlib’teki Silahlı Grupların Liderleriyle Görüşüyoruz

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İdlib’te silahlı grupların liderleriyle görüşmeler yürütmeye devam ettiklerini söyledi.

Moskova’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile yapılan İdlib görüşmelerinde yer alan Sergey Şoygu, bölgeyle ilgili yaptığı yeni açıklamada, “(İdlib) Eskiden 'ılımlı muhalefet' denen kişilerle, yani militanlarla, lideriyle her düzeyde zor, ağır ve karmaşık görüşmeler yürütülüyor” ifadelerini kullandı.

Doğu Guta Ve Dera’ya Benzeyen “Çözüm Arayışı”

Sputnik’e göre, Sergey Şoygu, Rusya’nın Suriye’deki uzlaştırma merkezinde görevli askeri yetkililerin İdlib’teki militan grupların liderleriyle görüşmeleri sürdürdüğünü belirtirken İdlib’te Doğu Guta ve Dera bölgelerindekine benzeyen barışçı bir çözüm bulunabilmesi için çalıştıklarını belirtti.

Rusya Savunma Bakanı, Suriye’de militanların teslim olup denetimlerindeki bölgeleri Suriye ordusuna devretmeleri için yapılan uzlaştırma çalışmalarında yer alan Rus askerlerin militanların teslim ettikleri silahların sayısını görünce “gözlerine inanamadıklarını” dile getirdi.

“Öyle günler oldu ki (militanlar) ellerindeki 5, hatta 7 tankı ya da havan topunu birden teslim etti. Binlerce silah teslim edildi” diyen Şoygu, Suriye’nin, çatışmalar nedeniyle ülkeyi terk etmiş 1 milyon göçmeni geri kabul etmeye hazır olduğunu belirtti. Şoygu, şunları söyledi:

“Suriye’de tahrip olan altyapının yeniden inşası için devasa bir çalışma yürütülüyor. Suriye’nin göçmenleri kabul edebilmesi için yollar ve güvenlik noktaları yeniden inşa ediliyor” diyen Savunma Bakanı, Rusya’nın hava operasyonlarıyla destek verdiği Suriye ordusunun ülkedeki kent ve köyleri militanlardan geri alınmaya başladığı 2015’ten beri 1 milyondan fazla Suriyelinin evlerine geri döndüğünü kaydetti.

“İdlib’de Cözüm İçin Rusya Ve Türkiye Arasında Yoğun Temaslar Yapılıyor”

Sputnik ise “Suriye’nin pek çok kentinden çıkarılan militanlar aileleriyle İdlib’e tahliye edilmişti. Ayrıca Astana süreci kapsamında, çatışmasızlık anlamına gelen gerilimi azaltma bölgelerinden biri olarak ilan edilen İdlib’te Türk askerlerinin görev yaptığı 12 gözlem noktası bulunuyor” bilgilerine de yer verdikten sonra şöyle devam etti:

“Suriye hükümet güçlerinin ülkenin geniş bölgelerini geri alınmasının ardından, cihatçı grupların denetimindeki İdlib’te çözüm bulunabilmesi için Rusya ile Türkiye arasında yoğun diplomatik ve askeri temaslar yürütülüyor.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.