Öne Çıkanlar istanbul galatasaray myk EMİNE ERDOĞAN cumhurbaşkanı Kuşadası Belediyesi Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha ak parti yasama Koç Holdingin 2023 yılı net karı dinlenme tesisleri suriye

Stanley Morgan: Tüketim, 2021'de Çin Ekonomisinin Motor Gücü Olacak

Stanley Morgan'ın bir araştırma raporuna göre özel tüketim, yakın geçmişteki tasarruf fazlasının tüketime seferber edilmesi ve iş piyasasının tam canlanması sonucunda, 2021'de Çin ekonomisinin daha önemli bir hareketlendirici faktörü olabilir.


 
Stanley Morgan, Çin'deki özel tüketim reel artışının 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12,4 oranında olacağını ve bunun da ihracatın ve altyapı yatırımlarının büyümesinde daha önemli bir rol oynayacağını tahmin ediyor. 
 
Bankanın Çin Bölümü baş ekonomisti ve söz konusu raporun da yazarlarından biri olan Robin Xing mevcut tasarruf fazlasının 2021'de kısmen tüketime dönüşeceğini öngördüklerini; çünkü tüketici güveninin, ulusal düzlemde iş piyasasının daha kapsamlı canlanması ve COVID-19 salgınının daha fazla kontrol altına alınması sayesinde, daha da artacağını açıkladı. 
 
Rapora göre Çin'de hane gelirleri ve tasarruf oranları bu yıl arttı; zira imalat ve inşaat sektöründeki hızlı canlanma yüz yüze temasa dayalı hizmet sektörlerindeki iş piyasası üzerindeki baskıyı kısmen dengeledi. 
 
Resmi veriler, Çin'de kişi başı kullanılabilir gelirin üçüncü üç aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 3,9 arttığını gösteriyor. Kentsel bölgelerde işsizlik oranı ise, ekim ayında, bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 kadar azalarak yüzde 5,3'lük bir orana geriledi. Xing, aynı zamanda, iş piyasasının canlanmasının da gelecek yıl kişisel temas gerektiren sektörlere yayılacağını; bunun da yine tüketimi tetikleyici bir etken olacağını belirtti. 
 
Tüketimin toparlanması 2020'de asimetrik oldu. Bunun nedeni, otomobil ve cep telefonu gibi ürünlere yönelik ciddi harcamalar görülürken eğlence, seyahat/ ve turizm ve sağlık hizmetleri gibi sektörlerin pandemi öncesi döneme kıyasla düşük düzeyde kalmasıydı. Xing 2021 yılında, COVID-19 yüzünden eve kapanma süreçlerinin sona ereceğini ve yeni bir aşının bulunabileceğini öngörerek, bu geride kalan sektörlerin gecikmelerini telafi edeceğini açıkladı.  
 
Öte yandan rapor, kamu tüketiminin de sıçramasıyla ulusal tüketimin, ulusal GSYİH (gayrı safi yurtiçi hasıla) büyümesine yüzde 6,7 oranında katkıda bulunacağına işaret ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.