Öne Çıkanlar MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İyi Parti YKS CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut iktidar oy ak parti ANZATSAN Mühendislik Orçun Okurgan Amazonun sahibi Jeff Bezos Bekir Başevirgen Koronavirüs

Stoltenberg: NATO İttifakı Çantada Keklik Değil

NATO’nun önümüzdeki hafta yapacağı zirve öncesi Genel Sekreter Jens Stoltenberg, ittifanın güçlendirilmesi gereğini vurgularken ittifak için "çantada keklik değil" uyarısını yaptı. “İttifak her gün yeniden icat edilmeli” diyen Stoltenberg, Almanya’nın ittifaka katkısını artırması gereğinin altını çizdi.

Jens Stoltenberg, Almanya’da Pazar günlerinde yayımlanan Bild am Sonntag gatesine konuştu. ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO müttefiklerine yönelik eleştirilerini tekrarlaması beklenen zirve öncesi ittifakın durumunu değerlendiren Stoltenberg, ABD’nin hala ittifaka bağlı olduğunu belirtti.

Bu çerçevede, tavırlarıyla müttefikleri arasında ABD’nin ittifaka sırt çevirebileceği kaygılarını yaratan Trump’ın kendine ifade ettiği taahhütlere değinen Stoltenberg, Trump’ın görevine başladığı Ocak 2017’den bu yana Avrupa’daki ABD kuvvetlerine ayrılan fonlarda yüzde 40’ı aşkın bir artış yapıldığına işaret etti.

Buna karşın Stoltenberg, Transatlantik ilişkisinin “çantada keklik” olarak algılanmaması gereğine işaret ederken de “İlişki her gün yeniden icat edilmeli. Avrupa ve Kuzey Amerika siyasilerinin oynayacak rölleri var” sözlerini kullandı.

-“Almanya Savunma Harcamalarını Artırmalı”-

NATO Genel Sekreteri, Trump’ın savunma harcamalarının düşük kaldığı gerekçesiyle eleştirdiği Almanya’nın daha fazla harcama yapmasını isterken Almanya’nın 2024 yılına kadar savunma bütçesini GSYH’sının yüzde 1.5’ine çıkaracak olmasını olumlu karşılamakla ekonomisin büyüklüğü nedeniyle daha fazla yapması beklentisini de dile getirdi.

Mülakatı yansıtan DW İngilizce, NATO ülkelerinin 2014 yılında yaptıkları zirvede üyelerin savunma harcamalarını 2024 yılına kadar GSYH’sının yüzde 2’sine çıkarma taahhüt ettiklerini anımsattı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.