Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti fırat kalkanı bugünün gündemi ihracat cumhurbaşkanı erdoğan

'Süreci Slovakya'nın hızlandıracağına inanıyorum'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya'nın 2016'da AB dönem başkanlığını üstleneceğini anımsatarak, Türkiye'nin AB üyeliği sürecini hızlandıracağına inandığını belirtti.

BRATİSLAVA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için müzakereci bir ülke olduğunu, Slovakya'nın 2016'nın ikinci yarısında AB'nin dönem başkanlığını üstleneceğini belirterek, "Şimdiden kendilerine başarılar dilerken zaman zaman tıkanma noktasına gelen bu süreci Slovakya'nın hızlandıracağına inanıyorum" dedi.  

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı sıfatıyla "Dost ve müttefik" olarak nitelendirdiği Slovakya'ya ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "değerli dostum" dediği Kiska'ya ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti.

Türk şehitliği inşa etmek istiyoruz

Türkiye'ye olan ilgilerinden dolayı Slovakya halkına teşekkür eden Erdoğan, 1. Dünya Savaşı'nın 100. yılının yaşandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu savaş sırasında Bratislava'da hayatını kaybetmiş olan bizim vatandaşlarımız var. Bu askerlerimiz için Slovakya'da bir Türk şehitliği ve anıtı inşa etmek istiyoruz. Bu halklarımız arasındaki dostluğun aynı zamanda kalıcı nişanesi olacaktır."

Türkiye ile Slovakya arasında uluslararası düzeyde de işbirliği olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Siyasi alanda, Avrupa Birliğinde bizlere verdiği destekler her türlü takdirin üzerindedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya'nın 2016'nın ikinci yarısında Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Buna büyük önem veriyoruz ve şimdiden kendilerine başarılar dilerken zaman zaman tıkanma noktasına gelen bu süreci, Slovakya'nın hızlandıracağına inanıyorum. Bu arada Slovakya'nın dönem başkanlığını deruhte etmekte olduğu Vişegrad Dörtlüsü'ndeki faaliyetlerini yakından takip ediyoruz. Mayıs ayında ülkemizde gerçekleştireceğimiz Vişegrad Dörtlüsü artı Türkiye Dışişleri Bakanlığı Toplantısı'nı bu noktada çok önemsiyoruz. Özellikle Balkanlara yönelik yapabileceğimiz işbirliği için somut öneriler ortaya koyacaktır. Vişegrad Dörtlüsü'nün inanıyorum ki bölgede belirleyici bir gücü var. Yani Slovakya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan olarak burada, artı Türkiye birlikte çok şeyler yapabileceğimize inanıyorum."

AB için de Türkiye önemli

Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska da "Türkiye için AB ne kadar önemliyse, AB için de Türkiye o kadar önemli. Biz, Slovakya olarak Türkiye’nin AB’ye girme konusunda yanlarında olduğumuzu ve iki ülkenin ekonomik, politik olarak birlikte çalıştığını belirtmek isterim. Türkiye'de, reel olarak yapılan reformlar ve bu konuda yapılanlar hakkında AB’nin Türkiye’ye olan bakışını daha samimi olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

"Türkiye ve Slovakya kardeş ülkedir"

Kiska, "Türkiye'nin son 10 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde katettiği mesafe ve değişik alanlardaki iyileştirmelerle AB’yi hak ettiğini düşünüyorum. Türkiye ve Slovakya partner değil, bunun haricinde kardeş ülkedir" dedi.

Muhabir: Kadir Karakuş, Sarp Özer

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.