Tillerson Ortadoğu Gezisinin İlk Durağı Ürdün’de Suriye Ve Kudüs’ü Görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 11-16 Şubat tarihlerinde gerçekleştireceği Türkiye’nin de dahil olduğu Ortadoğu gezisinin ilk durağı olan Amman’da Suriye krizi ile Başkan Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanıma kararından sonra iyice sarsılan Ortadoğu süreci üzerinde duracak. 

Rex Tillerson’un Ürdün, Türkiye, Lübnan, Mısır ve Kuveyt’i kapsayan Ortadoğu gezisinin ilk durağı olan Amman’da mevkidaşı Ayman El Safadi ile görüşecek ve Kral Abdullah tarafından kabul edilecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert da Tillerson’un Ürdün’de üst düzey yetkililerle görüşmeler yapacağı ve ikili ilişkilerin kalıcı gücünün altını çizeceğini bildirdi.

Açıklamaya göre, görüşmelerde ayrıca Tillerson’un “Ürdün liderliği ile ikili yardıma ilişkin yeni bir Mutabakat Zaptının sonuçlandırılmasının yanısıra Suriye’de devam eden kriz ile Ürdün’ün Ortadoğu barışına olan desteği dahil kilit bölgesel konuları ele alacağı” kaydedildi.

Donald Trump’ın Kudüs kararının, Filistinlilerin, toplam nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturduğu Ürdün’de ciddi bir rahatsızlık yarattı. Ürdün Kralı Abdullah’ın ise karardan duyduğu kaygıyı dile getirmekle sert ifadeleri kullanmamaya özen gösterdiği görüldü.

Kral Abdullah, karardan sonra 21 Ocak’ta Ürdün’ü ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesinde Ortadoğu sorusunun tek çözümünün iki devlet formülünden geçtiğini belirtirken Doğu Kudüs’ün gelecekteki Filistin Devleti’nin başkenti olması gerektiğinin de altını çizmişti.

ASKERİ YARDIMIN ÖNEMİ

Bu arada, ABD’nin askeri yardımın Ürdün için taşıdığı önemi vurgulanıyor. Ürdün medyasına göre, ABD, Mart 2017’de başlayarak 9 aylık bir süre içinde Ürdün’ün “güvenliğini güçlendirmek ve bu ülkenin terörle mücadelesine destek amacıyla” 12 adet son teknoloji eseri UH-60 Black Hawk helikopterini teslim etti.

ABD Kongresi, 2017 yılında Ürdün hava kuvvetlerine yönelik 470 milyon dolarlık yardım tahsis ettiği belirtildi.

Öte yandan, Ürdün’ün, ABD’nin dış yardımından en çok yararlanan ülkelerin arasında 1 milyar dolarla 5. sırada yer alması dikkat çekti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.