Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer Pandemi cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istatistik kurumu gündem özeti çin beşiktaş abd Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk

Trump'ın Çağrısını Gözardı Eden Rusya’dan İran’a Ticaret Desteği

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilip İran’a karşı sert yaptırımları uygulayacağını duyurmasından sonra anlaşmaya bağlılığını ilan edilen Rusya’nın öncülüğündeki Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ile İran arasında serbest ticaret bölgesi kurulmasını öngören 3 yıllık geçici anlaşma imzalandı.

Anlaşmayı duyuran Sputnik, “İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilen ABD, uluslararası topluma İran'a ambargo uygulama çağrısı yaparken, Rusya öncülüğündeki 5 üyeli AEB'den Washington'un çağrısını gözardı eden bir hamle geldi” dedi.

2015'te kurulan AEB'de bugün itibarıyla Rusya, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan ve Ermenistan üyesi bulunuyor. AEB ile İran arasında serbest ticaret bölgesi kurulması için 3 yıl önce başlayan görüşmelerde ilk imzaların atıldığı Astana Ekonomi Forumu'nda yapılan geçici anlaşmayla taraflar arasında kalıcı serbest ticaret bölgesi kurulması yönünde ilk adım atılmış olduğu belirtiliyor. Tarafların 3 yıllık süre zarfında kalıcı anlaşmanın oluşturulmasına yönelik konularda mutabakat sağlama imkanı bulacağı da kaydediliyor.

Bu arada, Forumda konuşan AEB Ekonomik Komisyonu Başkanı Tigran Sarkisyan, "Geçici anlaşma, tahkim de dahil olmak üzere, etkili bir ihtilaf çözüm mekanizması sunuyor. Anlaşmayla üst düzey yetkililerden oluşan ortak komisyon ve iş diyaloğu da kuruluyor" dedi.

YÜZLERCE ÜRÜNDE GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞÜRÜLECEK VEYA SIFIRLANACAK

Sputnik’e göre, anlaşma, yüzlerce üründe gümrük vergilerinin düşürülmesini veya sıfırlanmasını öngörüyor. Geçen yıl 2.7 milyar dolar seviyesinde olan karşılıklı ticaretin belirgin oranda artması bekleniyor

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.