Öne Çıkanlar Arap Çinde kullanımda olan 5G baz istasyonu sayısı Çinde üniversite öğrenci sayısı Çin Büyükelçiliği Çin Yeni Bir Ticari Telekomünikasyon Uydusu Fırlattı Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian Çin Ticari Uçak Şirketi Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Çin Eximbanktan 300 Milyon Dolar Kredi Sağladı Çin Devlet Konseyi Gümrük Tarifesi Komisyonu Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Trump’ın Kudüs Kararına İlk Uyan Ülke Guatemala Oldu

ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Aralık’ta duyurduğu Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararından sonra aynı yönde ilk adım atan ülke, Orta Amerika ülkelerinden Guatemala oldu.

BM Genel Kurulu’nda 21 Aralık’ta Trump’ın kararını kınayan tasarının oylamada “hayır” oyu kullanan 9 ülkeden biri olan Guatelama’nın Cumhurbaşkanı Jimmy Morales, Facebook üzerinden halkına yönelik olarak attığı mesajla ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını duyurdu. Morales paylaştığı mesajda şu ifadeleri kullandı:

“Değerli Guatemala halkı, bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile konuştum. Guatemala’nın İsrail devletinin kuruluşunu desteklemesinden bu yana iki ülke olarak aramızda var olan mükemmel ilişkileri görüştük. En önemli konulardan biri de Guatemala’nın büyükelçiliğinin Kudüs’e geri dönmesi idi. Bu nedenle size,  bunun gerçekleşebilmesi için dışişleri bakanına karşılıklı olarak koordinasyonu başlatması talimatını verdiğini bildiriyorum.”

GUATEMALA’DAN SONRA HANGİ ÜLKE ADIM ATACAK?

Bu arada, Guatemala’dan sonra hangi ülkenin aynı yönde adım atacağı merak ediliyor. İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda ABD’yi başka ülkelerin izleyeceğini, bazı ülkelerle görüşmeler yaptıklarını söylemişti.

İsrail basınına göre, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyabilecek ülkelerin arasında AB üyelerinden Çek Cumhuriyeti bulunuyor. BM Genel Kurulu'ndaki oylamada çekimser oy kullanan Çek Cumhuriyeti, böyle bir adımı değerlendirdiğini söylemişti.

BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 128 ülke tasarıya kabul oyu verirken 9 ülke ret, 35 ülke de çekimser kaldı.

ABD ve İsrail’in yanı sıra oylamada tasarıyı reddeden ülkeler şöyle: Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo ve Palau.

Öte yandan Trump Yönetimi oylama sırasında tasarıyı kabul eden ülkelerin isimlerini not etmekle ve mali yardımları kesmekle tehdit etmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.