Öne Çıkanlar gündem özeti terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tüik tesk genel başkanı bendevi palandöken abd CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

“Türk Firmaları Kazakistan’ın Kalkınması İçin Daha Büyük İşlere İmzalarını Atacaklar”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk firmalarının Kazakistan’da birçok projeyi hayata geçirdiğini belirterek, “Türk firmaları Kazakistan’ın kalkınması için daha büyük işlere imzalarını atacaklar” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ortak basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin 2009 yılında stratejik ortaklık seviyesine çıkartıldığını, 2012 yılında ise ilişkileri Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ile kurumsal bir mekanizmaya kavuşturduklarını hatırlatan Erdoğan, ilk toplantının 2012 yılında Türkiye’de, ikincisinin de Nisan 2015’te Kazakistan’da olduğunu anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir sonraki toplantı için Nazarbayev’in önümüzdeki yıl Türkiye’de ağırlanacağını söyledi.

Kazakistan’ın Orta Asya’da ekonomik ve ticari işbirliği açısından Türkiye’nin önem ve öncelik verdiği bir ülke olduğunu, Astana’nın inşası başta olmak üzere Kazakistan’daki birçok projenin Türk firmaları tarafından hayata geçirildiğini kaydeden Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanına firmalarımıza gösterdikleri itimat için teşekkür ediyorum” dedi. Türk firmalarının da başarı grafiklerini her geçen gün yükselterek bu güvene layık bir performans sergilediklerine inandığını söyleyen Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki dönemde Türk firmaları Kazakistan’ın kalkınması için daha büyük işlere imzalarını atacaklar” dedi.
Türkiye’nin 15 Temmuz 2016’da çok ciddi bir badire atlattığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülke olarak FETO ile mücadelemizi sadece kendimiz için değil aynı zamanda dost ve kardeşlerimizin güvenliği için de yürütüyoruz. Bu süreçte ak sakalımızın verdiği desteğe teşekkür etmek istiyorum. El birliği içinde çalışarak her iki ülkenin de milli güvenliğini tehdit eden bu çeteyi inşallah tasfiye edeceğiz. Önümüzdeki süreçte DEAŞ, FETO ve El Kaide gibi terör örgütleriyle mücadele noktasındaki işbirliğimizi daha da artıracağız” diye konuştu.

“BENZER GÖRÜŞLERİ PAYLAŞTIĞIMIZI MEMNUNİYETLE GÖRDÜM”
Görüşmede bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Erdoğan, “Diplomatik ilişkilerimizin 25. yılında adeta zirve yapan bu dayanışmamızı çok daha ilerilere taşımanın arzu ve gayreti içerisinde olacağız. Genel olarak benzer görüşleri paylaştığımızı memnuniyetle gördüm” diye konuştu.
Ziyaret vesilesiyle EXPO Fuar alanına da giderek Türkiye ve Kazakistan çadırlarını ziyaret edeceğini söyleyen Erdoğan, yarın başlayacak olan İslam İşbirliği Teşkilatı Birinci Bilim ve Teknoloji Zirvesi’ne katılacağını belirterek Kazakistan’ı böylesine başarılı organizasyonlara ev sahipliği yaptığı için kutladı. Kazakistan’ın uluslararası başarılarının bunlarla sınırlı olmadığını belirten Erdoğan, Kazakistan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine seçilen ilk Orta Asya ülkesi olduğunu hatırlatarak, “Örneğin Suriye barış görüşmeleri şu anda Astana’da yapılmaktadır. Ayın 14’ünde burada şu ana kadar yapılan çalışmaların zirvesi mesabesinde bir buluşma gerçekleşecek” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.