Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken şehit Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel esnaf Akşener fetö DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan yunanistan ABD Başkanı Donald Trump deaş

Türkiye İle ABD Arasında Kritik Görüşmelere Başlanıyor

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde ciddi sıkıntı yaratan sorunların ele alınacağı kritik görüşme süreci bugün Washington’da başlıyor. İki gün sürecek görüşmelerde TSK’nin Afrin’de sürdüğü Zeytin Dalı Harekatı ve Menbic meselesi üzerinde durulacak.

İkili ilişkilerdeki gerginliklerin gidirilmesinin yollarını ele almak üzere ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un 15 Şubat’ta Ankara’da gerçekleştirdiği en üst düzeydeki görüşmelerde çalışma gruplarının oluşturulmasına karar verilmişti.

Tillerson, “Türkiye’nin güvenlik endişelerini ciddiye alıyoruz” dediği Ankara'daki açıklamalarında, “Çalışma gruplarında öncelikle Menbiç konusunu ele alacağız. Ayrıca kuzey Suriye’nin tamamı üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” bilgisini aktarmıştı. 

WASHİNGTON GÖRÜŞMELERİ

Mart ve Nisan’da toplanması planlanan çalışma gruplarının ilk buluşması bugün Washington’da başlayacak. İki gün sürmesi öngörülen toplantıda, Suriye ile ilgili meseler ön planda olacak. Bu çerçevede, Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı’nı sürdüren Türkiye’nin özellikle Menbiç meselesinin çözülmesini istediği belirtiliyor.

Ankara,  ABD ile Suriye bağlamında yaşanan sorunlarda daha çok ABD Savunma Bakanlığı‘ndan (Pentagon) kaynaklandığını düşünüyor. Özellikle üst düzey ABD’li komutanların, uluslararası koalisyon tarafından eğitilen ve silahlandırılan, YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri’ne yönelik destek ifadelerinden rahahsızlık duyuluyor.

İki ülke tarafından oluşturulan çalışma gruplarında Dışişleri, Savunma, İçişleri, Adalet Bakanlıkları ile askeri makamlar ve istihbarat yetkililerinin heyetlerin yer alacağı bildirildi.

Çalışma gruplarının görüşmelerinin sonucunda bir mutakabaka varılması umuluyor. Ancak TSK’nin Afrin’de sürdürdüğü operasyona yönelik eleştirilerde bulunan ABD’li askeri sözcülerden son günlerde yaptıkları açıklamalar, sıkıntıların tamamen gidirilmesinin zor olacağının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

ABD’den kontrol ettiği Menbiç’ten YPG unsurlarının Afrin’e gitmesini önlemesini isteyen Ankara, Salı günü yansıyan “SDG’nin bin 700 militanının Afrin’e sevkedildiği” haberlerinden duyduğu rahatsızlığı net biçimde ortaya koydu.

Washington’dan  YPG’ye desteği durdurmasını isteyen Türkiye, ABD’nin güçlerinin bulunduğu Membiç’deki YPG varlığına son verilmesini ısrarla talep ediyor  Bu arada,  Membiç’deki YPG varlığı konusunda Ankara ile Washington arasında bir formül bulunduğu da öne sürülüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.