Öne Çıkanlar pkk bugünün gündemi azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istanbul

'Türkiye Romanya’nın kilit ortağıdır'

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Lohannis, Türkiye'nin, Romanya’nın siyasi, stratejik ve ekonomik düzeyde kilit önemdeki ortağı olduğunu söyledi.

BÜKREŞ – İHVAN RADOYKOV

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Lohannis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkesine yapacağı resmi ziyaret öncesi iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili yaptığı değerlendirmede, ülkesindeki demokratikleşme süreciyle 1989 yılından itibaren Türkiye ile ilişkilerin yükselen bir dinamizmle geliştiğini ifade ederek, 2011 yılı sonrasında "stratejik ortaklık" düzeyine ulaştığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Lohannis, "2001-2015 dönemindeki diyalog ve işbirliğinin gelişimi göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin, Romanya’nın gerek stratejik, gerekse Transatlantik ortağı olarak rolü güçlendi. Türkiye, Romanya’nın siyasi, stratejik ve ekonomik düzeyde kilit ortağıdır" dedi.

Ekonomik verilere göre, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) dışına ihracatta Romanya’nın birinci, ithalatta ise 11’inci büyük ortağı olduğuna işaret eden Lohannis, iki ülke arasında halihazırdaki ticaret hacminin 6 milyar dolar civarında bulunduğunu, gelecek 4-5 yılda bu hacmin 10 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Lohannis, şöyle devam etti :

"Türk şirketlerinin Romanya’ya yatırımları 5,5 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. Buna rağmen yatırımların gerçek potansiyelini yakalamış değiliz. Bence ikili alanda gelişme olanakları var. Ayrıca Orta Asya, Kafkasya, Ortadoğu gibi üçüncü pazarlara ortak çıkış için projeler geliştirilebilir. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bükreş’e yapacağı ziyaret kapsamında bir iş forumunun düzenlenmesi de öngörülüyor. Bu forum da enerji, ulaşım, tarım, kültür ve eğitim gibi, çeşitli alanlarda yeni işbirliği perspektiflerinin önünün açılmasına olanak sağlayacaktır."

Halkları birleştiren unsurlar

Romanya ve Türkiye arasındaki bağları görebilmek için coğrafi haritaya bakmanın dahi yeterli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Lohannis, Romen ve Türk halklarının paylaştığı coğrafya ve tarihi kültürel bağların 14'üncü yüzyılın sonlarına dayandığını anımsattı.

Lohannis, "Bu dönemde Romen prenslikleri Bab-ı Ali’ye ilk elçilerini yollamaya başlamıştır. Daha sonraki dönemlerde ise 16. yüzyılın başında artık, Romen hükümdarların ‘kapukehaya’ olarak adlandırdığımız diplomatik görevlilerince Osmanlı’nın başkentinde temsil edilmeleri bir gelenek haline gelmiştir" ifadesini kullandı.

2013 yılında Romanya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 135’inci yıl dönümünün kutlandığını hatırlatan Lohannis, "Bunun ötesinde ikili diyalogda sahip olduğumuz en önemli avantajlarımızdan biri, halklarımız arasındaki karşılıklı pozitif imajdır. Romenler, Türkler hakkında çok olumlu düşüncelere sahiptir. Umarım Türkler de Romenler hakkında aynı duyguları paylaşıyordur. Ancak böyle bir temelin üzerine ilişkiler sağlam inşa edilebilir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Klaus Lohannis, Romanya’da yaşayan yaklaşık 50 bin Türk ve Tatar kökenli Romen vatandaşının insan hakları açısından Avrupa’da görülebilecek en cömert yasalardan birine sahip olduğunu söyledi.

Bölgesel güvenlik

Ukrayna’daki kriz ve Ortadoğu’da DAEŞ’in ortaya çıkması sonrası oluşan tehditlerin bölgedeki güvenlik yapısını değiştirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Lohannis, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgedeki güvenlik durumu şimdiye kadar görülmedik şekilde hassas. Bununla birlikte Karadeniz çevresinde sürekli bunalımların yaşandığı bir çember oluştu. Avrupa ve Transatlantik topluluğu bu tehditlere yanıt verir. Sadece Transatlantik topluluğu bünyesinde dünyayı etkileyebilecek tehditlere karşı etkin mücadele verebiliriz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.