Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd tesk adana yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

“Türkiye’nin Üyelik Süreci Baltalanırsa AB Zarar Görür”

İngiltere’nin AB’den ayrılmasına yönelik “Brexit” kampanyası tüm hızla devam ederken uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Japon yatırım bankası Nomura'nın tanınmış gelişen piyasalar stratejisti ve Türkiye uzmanı Tim Ash, Türkiye karşıtı söylemin ve şovenizmin bu kadar kolay yer bulmasını eleştirirken, “Türkiye’nin Avrupa’nın şamar oğlanı gibi görülmesi ne acı” ifadesini kullandı. Ash, Türkiye’nin üyelik sürecinin baltalanması durumunda bundan AB'nin de zarar göreceği uyarısını yaptı.
Tim Ash, BBC Türkçe tarafından yayınlanan makalesinde, “Türkiye karşıtı söylemin ve şovenizmin İngiliz (ve Batılı) siyasetçilerin söyleminde bu kadar kolay yer bulması ve Türkiye’nin Avrupa’nın şamar oğlanı gibi görülmesi ne acı” dedi.
Bu açıdan bakıldığında, milyonlarca İngiliz’in her yıl Türkiye’ye gidip Türkiye’nin misafirperverliğinin keyfini çıkarmalarının oldukça ironik olduğunu söyleyen Ash, “Bu kişiler Türkiye’nin sadık bir NATO üyesi olarak 50 yıldan uzun bir süre boyunca Avrupa'yı komünizm tehdidine karşı koruduğunu da unutmuş durumdalar. Türkiye ayrıca, Orta Doğu’dan yükselen terörist tehdide ve istikrarsızlığa karşı da Avrupa’yı korumuştur” diye yazdı.
Ash ayrıca, AB üyeliği yolundaki Türkiye 2006-2011 döneminde Avrupa Birliği ile ilgili birçok reform gerçekleştirdiğini anımsattığı makalesinde üyelik sürecinin, Türkiye’deki reform ve kalkınmaya önemli bir etkisinin olduğunu kaydetti.

Merkel Ve Sarkozy’e Eleştiri

“Fakat Türkiye 2011 yılından itibaren raydan çıkmaya başladı” eleştirisinde bulunan Ash, “Ben bunun Merkel ve Sarkozy’nin Türkiye için tam üyelikten imtiyazlı ortaklığa doğru rotalarını çevirmeleriyle ilgili olduğunu düşünüyorum” diye yazdığı makalesinde Türkiye’nin AB standartlarına gelmek için yeterli kapasiteye sahip olmadığı fikrine katılmadığını belirtti.
Tim Ash, İngiltere Başbakanı David Cameron’un Türkiye’nin 3000 yılından önce AB üyesi olmasının pek ihtimal dâhilinde olmadığı sözlerine gönderme yaptıktan sonra, “Bu AB’nin Türkiye’nin üyeliği konusunda ciddi olmadığı ve bu konudaki açıklamalarının samimi olmadığını ortaya koyuyor. Belki de öyledir” eleştirisinde bulundu.

Mülteci Akınını Engellemenin “En Sağlam Yolu”

Göçmen krizinin, AB'yi Türkiye'yle işbirliğine ve Ankara'ya sunulan müzakere takvimini yeniden gözden geçirmeye ittiğini belirten Ash, “AB, Türkiye ile neden üyelik sürecini başlattığını, Türkiye’ye bu dayanak noktasını vererek, AB ilke ve değerleri yolunda gitmesini, ekonomik kalkınmasını hızlandırmasını sağladığını anlamalı” diye konuştu.
“Bunun Türkiye’den ve bölgeden Avrupa’ya göçmen akınını engellemenin en sağlam yolu olduğunu görmeli” diyen Ash, “AB ve Türkiye üyelik sürecini hayatta tutma konusunda ortak bir çıkarı var. Sürecin baltalanması, Türkiye’yi daha farklı ve istikrarsız ve öngörülemez bir yöne itebilir, bu da büyük ihtimalle Batı’nın çıkarlarına zarar verecektir” uyarısında bulundu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.