Öne Çıkanlar kosgeb çin Alkın Kalkavan Kulp çukurova belediyesi medicana Goggle fransa pkk Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Fransuva 1 Nisan 2024 Gündem Özeti Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu

Türkiye'ye Biçtiği Rol Merkel'in Başını Ağrıtıyor

Mülteci krizi nedeniyle zor durumda olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in başını ağrıtan "5 soruna" dikkat çekilirken “Merkel, sığınmacı krizindeki açık tutumu ve Türkiye'ye önemli bir rol biçen politikası nedeniyle Almanya içinde olduğu kadar Avrupa'da da giderek yalnızlaşıyor “gibi değerlendirmeler yapılıyor.

Angela Merkel’in “başını ağrıtan 5 sorunu" irdeleyen Deutsche Welle, “Mülteci krizi konusunda izlediği politikadan geri adım atmayan Almanya Başbakanı Merkel üzerindeki baskı büyüyor” dedikten sonra, “Dünyanın en güçlü kadını” olarak nitelediği Merkel için sıkıntı yaratan beş mesele arasında sığınmacı politikasını gösteriyor. Deutsche Welle, Merkel'e partisinden gelen tepkileri şöyle sıralıyor:

"Almanya Başbakanı Angela Merkel, sığınmacı krizinin başladığı günden bu yana 'açık kapı' politikası izlenmesi gerektiğini savundu. Merkel bu bağlamda Almanya'ya kabul edilecek sığınmacı sayısına bir 'üst limit' getirilmesi önerilerini reddetti ve Almanya'nın her zaman savaş ve siyasi baskıdan kaçan insanlara kucak açacağını vurguladı. Merkel, son olarak Türkiye ile işbirliğine ağırlık vererek politikasını kamuoyunda eleştirel seslerin yükselmesine neden olan bir yöne doğru çevirdi. Ancak Merkel, sığınmacı krizindeki açık tutumu ve Türkiye'ye önemli bir rol biçen politikası nedeniyle Almanya içinde olduğu kadar Avrupa'da da giderek yalnızlaşıyor."

Bunun ardından “Angela Merkel’in partisi  Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) içinde hiç olmadığı kadar okların hedefinde” diyen DWelle, CDU'nun Bavyera tabanlı kardeş partisi CSU'nun genel başkanı Horst Seehofer ile Başbakan Merkel arasında “soğuk rüzgarlar” estiğini, 2015'in sonunda yapılan kamuoyu araştırmalarında Merkel'in partisi CDU'ya verilen desteğin yüzde 41'lerden yüzde 34'e kadar gerilediğini de anımsatıyor. 

-“TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİNDE SORU İŞARETLERİ”-

Almanya'nın Merkel'in esnek sığınmacı politikası yüzünden Avrupa içinde de “giderek yalnızlaştığı” eleştirilerine vurgu yapılan analizde son olarak da “Türkiye ile işbirliğindeki soru işaretleri” üzerinde duruluyor.

DWelle “Almanya Başbakanı Merkel'in sığınmacı politikasının saçayaklarından birini Türkiye ile işbirliği oluşturuyor. AB ile Türkiye, 29 Kasım 2015'te Avrupa'ya sığınmacı akınının kontrol altına alınması için çeşitli önlemlerin hayata geçirilmesi konusunda uzlaşmıştı. Bu uzlaşmanın ardından Türkiye ile diplomasi trafiğini hızlandıran Merkel, son aylarda iki kez Türkiye'ye gitti. İlk ziyaretini Türkiye'deki 1 Kasım seçimleri öncesinde yapan Merkel'in bu ziyareti büyük eleştiri toplamıştı” dedikten sonra şöyle devam ediyor:

“Merkel, Almanya'da muhalefet partileri tarafından Türkiye ile işbirliğinde AKP yönetimindeki Türkiye'de insan hakları, basın ve ifade özgürlüğü ihlallerini görmezden gelmekle suçlanıyor. Ancak Merkel bu konuda geri adım atmıyor. Geçen haftaki hükümet açıklamasında Merkel, Türkiye ile daha yakın bir işbirliği içinde olunması gerektiğinin altını çizdi. 6 Mart'ta yeni bir Türkiye-AB Zirvesi düzenlenmesi, zirvede AB-Türkiye işbirliğinin ele alınması bekleniyor.”

Anahtar Kelimeler:
Mülteci KriziAngela Merkel
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.