Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank almanya chp Koronavirüs ukrayna ankara abd chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

ABD’nin dış istihbarat teşkilatının eski üst düzey yetkililerinden Graham Fuller, “Türkiye’nin tehikeli bir kavşakta bulunduğunu” ve Suriye politikasının uluslararası konumunu önemli ölçüde “zedelediğini” savunarak, Ankara’nın eski dış politika ilkelerine dönüş yapması gerekliliğinin altını çiziyor. 

Graham Fuller, consortiumnews.com sitesince yayınlanan “Türkiye’nin tehlikeli kavşağı” başlıklı makalesinde, “Türkiye, Suriye’de kanlı ‘rejim değişikliği yoluna dalıp, Kürtler, İran ve Rusya ile ihtilafların içine daha da sürüklenirken tehlikeli bir kavşakta bulunuyor” diyor ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir zamanlar izlenen daha barışçıl rotaya dönebilir mi?” sorusuna yanıt arıyor.

“Türkiye’nin dış politikasındaki mevcut fiyaskosunun üstesinden gelmesi gerektiğini” savunan Fuller, “10 yıl önce yeni, yaratıcı ve başarılı bir dış politika yaratarak, olağanüstü adımlar atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun o başarılı ilkelere dönmesinin şart olduğunu" savunuyor.

Graham Fuller, Türkiye’nin Suriye politikasının Türkiye’nin uluslararası konumunu önemli ölçüde “zedelediğini” öne sürdüğü malakesinde, Suriye’de yaşanan felaketin başlıca sorumlusunun Ankara değil, Suriye lideri Beşar Esad olduğunun altı çizdikten sonra Erdoğan’ın “cihatçılar ve Suriyeli Kürtler” gibi konulardaki politikalarıyla sorunu “körüklediği”ni iddia ediyor.

-ANKARA “NE YAPMALI?”-

“Tüm bu politikalar, Türkiye için gerçekten önemli olan, İran, Irak, Rusya, Çin, ABD, Avrupa Birliği, Kürt toplulukları ve elbette ki Suriye ile ilişkilere zarar veriyor” görüşünü dile getiren Fuller, makalesinde bir dizi öneriyi sıralıyor.  

Bu çerçevede ilk olarak Türkiye’nin Esad’ı devirmek gibi “takıntılı bir çabadan” vazgeçmesi gerektiğini savunan Fuller, “Türkiye’nin sonuçsuz kalacak bir mücadeleden kazançlı çıkmayacağı” uyarısını yapıyor.

Türkiye’nin Suriye’de barışçıl bir çözüm bulunması için ABD, Rusya ve Avrupa Birliğiyle birlikte çaba göstermesini isteyen Fuller, ayrıca Ankara’nın bölgedeki Sünni ve Şii gruplar arasında “tarafsızlık” politikasına dönmesi gereğini de vurguluyor.

-“RUSYA İLE İLİŞKİLERİN ONARILMASINA ÖNCELİK VERİLMELİ”-

Ankara’nın böyle bir adım atması durumunda İran ile ilişkilerin iyileşeceği, Türkiye’nin Irak’ta mezhepleri barıştırabileceğini vurgulayan Fuller, Rusya-Türkiye ilişkilerinin onarılmasına “öncelik” verilmesi gereğine dikkat çekerken de “Gerçek budur ki Moskova’nın Suriye denklemine girmesi, Ankara’nın oradaki seçeneklerini ve hareket özgürlüğünü adeta yok etti” diyor.

Graham Fuller, Türkiye’nin bölgedeki “tüm Kürt unsurları” ile yakın ilişkiler tesis etmesi tavsiyesinde de bulunduğu makalesinde Türkiye’nin “Kürtlere karşı genel bir mücadeleyi savaş alanında kazansa da siyasi olarak yenik çıkacağı” savını dile getiriyor.

“Tüm bölgede büyüyen Kürt gücü bir gerçektir” diyen Fuller, Kürt yükselişini önlemeye yönelik herhangi bir çabanın başarısızlığa mahkum olduğunu da öne sürüyor.

Graham Fuller, 2.5 milyar mülteciyi kabul ettiği için Ankara’yı övdüğü makalesinde gerekli gördüğü politika değişiklileri gerçekleştirmesi durumunda Ankara’nın Washington ile olan ilişkilerin önemli bir iyileşme göstereceğini düşünüyor.

Anahtar Kelimeler:
Graham Fuller
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.