Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer türkiye istatistik kurumu beşiktaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan recep tayyip erdoğan palandöken cumhurbaşkanı erdoğan erdoğan Rowland Shanghai Astronomi Müzesi Kalp Krizi Sebepleri

Vize Kalkarsa Vizesiz Gideceğimiz Ülkeler

AB Komisyonun, Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat hakkı verilmesi önerisinin kabul edilmesi için oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu gerekiyor. Mevcut durumda 28 üyeden en az 16'sının onayı aranacak.

İngiliz Financial Times internet sitesinde yer alan habere göre, Türkiye'nin "terörle ve organize suçla mücadele" yasalarını değiştirmemesi ve bu alanda AB standartlarına uymaması, vize muafiyeti anlaşmasını tehlikeye attı.

Avrupa Komisyonu, Ankara'nın, Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize muafiyeti getirilmesi için benimsemesi gereken 72 kriter konusundaki performansını değerlendirecek ve tavsiye niteliğindeki kararını açıklayacak.

BBC Türkçe'nin yansıttığı Financial Times'a göre komisyon raporunda, Ankara'ya hemen hemen tüm kriterleri yerine getirdiği için yüksek not verilecek ve Türk yetkililerin tüm koşulları yerine getirmek için çabalarını hızlandırdıkları belirtilecek. Ayrıca, Türkiye'nin Haziran ayı sonuna dek vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi için gerekli kriterlerden 64'ünü yerine getirdiği yer alacak.

 

NİHAİ KARARI AB KONSEYİ VERECEK

Avrupa Komisyonu'nun vize serbestisi sürecine yeşil ışık yakmasının beklendiği tavsiye niteliğindeki kararını açıklamasının ardından, konu Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ve AB'ye üye ülkelerin ulusal parlamentolarının gündemine gelecek. Son olarak da 28 ülkenin temsil edildiği AB Konseyi’nde nihai karara bağlanacak. Komisyon'un tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak. AP Genel Kurulu'ndaki oylamada salt çoğunluk, AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda 28 üyeden en az 16'sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun AB'nin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart. Vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

 

 

26 AVRUPA ÜLKESİ, 3 ŞEHİR DEVLETİ

Bu durumda Türkiye vatandaşlarının, Haziran ayı sonundan itibaren gitmek için vizeye ihtiyaç duymayacağı ülkeler şöyle:

“Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan. Bunlara ek olarak, şehir devletleri Monaco, San Marino ve Vatikan."

Türkiye vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.