Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi deprem kuşadası çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan başbakan binali yıldırım Hakkari kızılay atatürk yapı kredi

Vize Muafiyeti İçin Kritik Günlere Gelindi

Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasında öngörülen Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize muafiyetinin tanınması için “kritik” bir haftaya giriliyor.

Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin vize muafiyeti için belirlenen 72 kriteri yerine getirip getirmediğini değerlendiren raporunu 4 Mayıs Çarşamba günü sunacak. Komisyonun raporu, vize serbestisinin Haziran ayı itibariyle sağlanmasına yönelik onay sürecinin ilk “hayati” basamağını oluşturuyor.

Son haftalarda AB ülkelerinde yoğun biçimde tartışılan ve spekülasyonlara konu olan vize muafiyetine ilişkin raporda nasıl bir değerlendirme yapılacağı hem AB’de hem Türkiye’de büyük merakla bekleniyor. Türkiye’de özellikle son günlerde büyük bir hız kazanan çalışmaların sonucunda söz konusu 72 kriterin tamamlanmış sayılması gerektiğini söyleyen Ankara, vise serbestisinin tanınmaması durumunda AB ile yapılan mülteci anlaşmasının geçersiz olacağı uyarılarını yaptı.

Ancak mülteci akışını durdurmayı amaçlayan anlaşmanın gerçekleşmesi için büyük bir çaba gösteren ve vize muafiyeti için olumlu bir görüş verebileceği belirtilen  Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye’ye “geçer not” verse de onayı alınması gereken Avrupa Parlamentosu’nda “ciddi engeller”le karşılananması kaygısı bulunuyor. AB üyesi ülkelerde göçmen ve mültecilerin kabulü konusundaki “rahatsızlıklar” dile getirilirken, Türkiye’deki temel haklara ilişkin yoğun eleştirilerin de yapıldığı Avrupa Parlamentosu’nun yanısıra AB’ye üye hükümetlerin de vize serbestisine onay vermesi gerekiyor.

Bu arada, son günlerde  kamuoyunun baskısı altındaki bazı AB hükümetlerinin, sıkıntıların yaşanması durumunda vize muhafiyetini askıya alınmasına olanak veren mevcut mekanizmanın sıkılaştırılmasını istediği de belirtiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.