Öne Çıkanlar terörist MSB Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti fırat kalkanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu cumhurbaşkanı erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu deprem Kovid19 cumhurbaşkanı

Wall Street Journal: Türkiye NATO’nun Ege Misyonuna Son Vermek İstiyor

Türkiye’den Yunan adalarına mülteci akışını durdurma çabaları kapsamında NATO gemilerinin dört aydır Ege’de sürdürdüğü devriye misyonunu genişletilmesinin “Türkiye tarafından bloke edildiği” belirtiliyor. Wall Street Journal (WSJ) gazetesine göre,  Ankara, NATO’nun Ege misyonuna,  8-9 Temmuz günlerinde yapılacak NATO Zirvesi’nin ardından son verilmesini istediğini de yazdı.

WSJ’nin Atina, Ankara ve Brüksel’deki muhabirlerinin katkılarıyla yayımladığı haberde “ABD, Birleşik Kraliyet ve Almanya, NATO’nun Ege’de insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla yürüttüğü misyonun genişletilmesi için bastırıyor ama, operasyonu sonlandırmak isteyen Türkiye’den gelen itirazlarla karşı karşıya bulunuyor” ifadeleri kullanıldı. 

NATO yetkililerine dayanarak “Türkiye’nin,  NATO misyonunu, hâlen sürdürüldüğü İstanköy ve Midilli adalarının güneyine genişletme çabalarını blok ettiğini” savunan gazete, Ankara’nın söz konusu bölgelerin askerden arındırılmış bölgeler olduğunu söylediğini belirtti. Gazete, “Bazı NATO yetkililerine göre,  Türk yetkililer, ittifak ortaklarına,  operasyonun amacını ulaştığını ve gelecek ayı gibi erken bir tarihte bitmesi gerektiğini de söylediler” diye yazdı.
WSJ, Türkiye ile Romanya’nın NATO’dan Rusya’nın yayılmacılığına karşı Karadeniz’e bir filo konuşlandırmasını talep ettiklerine de dikkat çektiği haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da nisan sonunda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’a “Karadeniz adeta Rusya'nın bir gölü hâline dönüştü” dediğini anımsattı.

Ancak başta ABD, Birleşik Kraliyet ve Almanya olmak üzere başka NATO üyelerinin Ege misyonunun devamını, kaçakçılar ve yasa dışı göçmenler için caydırıcı etkilerine ile Yunan ve Türk sahil muhafızlarına katkısına vurgu yaparak istediklerini anlatan gazeteye göre, Ankara’daki Batılı diplomatlar da, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege anlaşmazlıklarını, Ankara’nın tutumunu etkileyen diğer bir faktör olarak görüyor.
ABD’li gazete, Yunan ile İngiliz savunma bakanlarının NATO misyonunun devam etmesi yönündeki açıklamalarına yer verdiği haberinde “Türk yetkilileri ve Batılı diplomatlara göre yasa dışı göç ve insan kaçakçılığını durdurma çabasında aslan payı Türkiye’nin sahil muhafızları ve güvenlik güçlerine aittir” sözlerini de kullandı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.