Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank almanya chp Koronavirüs ukrayna ankara abd chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

Xi Jinping: Kuşak Ve Yol’u Birlikte İnşaa Edip İnsanlık İçin Güzel Bir Gelecek Oluşturalım

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping, tüm dünya için yayımladığı 2020 yılı mesajında daha güzel bir gelecek için birlikte çalışma çağrısı yaptı. Herkese “neşeli ve mutlu bir yıl” dileyen Xi, “Tarih, bir nehir gibi ilerler, sakin olduğu zamanlar da vardır, dalgaların olduğu zamanlar da... Biz ne rüzgârdan ne yağmurdan ne de zorluklardan korkuyoruz. Çin, barışçı kalkınma yolunda şaşmadan ilerleyecek, dünya barışını kararlılıkla koruyacak ve ortak kalkınmayı ilerletecek. Dünya halklarıyla el ele çaba gösterip Kuşak ve Yol’u birlikte inşa etmeyi, insanlığın kader ortaklığını oluşturmaya ve insanlık için daha güzel bir gelecek oluşturmayı istiyoruz” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2019’un son saatlerinde yayımladığı yeni yıl mesajında tüm dünyaya barış ve iş birliği çağrısı yaptı. Mesajına “Yoldaşlarım, dostlarım, hanımlar, beyler” diyerek başlayan Xi, “2020 yılının perdeleri, kısa bir süre sonra çalacak yılbaşı çanlarının sesleri arasında açılacak. Beijing’den herkese yeni yıl dileklerimi sunmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

2019 yılında ülkedeki tüm etnik gruplara mensup vatandaşların, alın teri dökerek ülkenin farklı alanlardaki çalışmalarında sağlam adımlarla ilerlemeler kaydettiğini belirten Xi, “Ulusal ekonomi, kaliteli ve istikrarlı şekilde ilerledi, ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) 100 trilyon yuana (yaklaşık 14,35 trilyon ABD Doları) ve kişi başına düşen GSYİH’nin ise 10 bin dolara ulaşması bekleniyor. Başlıca riskleri önleme, yoksullukla mücadele ve kirlilikle mücadele dâhil üç alandaki çalışmalarda önemli ilerlemeler kaydedildi” dedi.

Ülke genelindeki 340 ilçe ve 10 milyondan fazla kişinin yoksulluktan kurtarıldığını ifade eden Xi, yıl içinde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak şunları söyledi: Chang’e-4 keşif aracı, Ay’ın karanlık yüzeyine iniş yaparak insanlık tarihinde bir ilke imza attı. Uzun Yürüyüş-5 Y3 taşıyıcı roketinin fırlatılışı başarıyla gerçekleştirildi. Xuelong-2 bilimsel araştırma gemisi ilk kez Güney Kutbu’na ulaştı. BeiDou küresel navigasyon sisteminin kurulması çalışmalarında son ve kritik aşamaya girildi. 5G’nin ticari amaçlı kullanımı başlatıldı; anka kuşu şeklindeki Beijing Daxing Uluslararası Havalimanı hizmete girdi. Tüm vatandaşların ortak çalışmaları sonucu elde edilen bu başarılar, Çin’in olağanüstü gücünü yansıttı.

Halkın refah seviyesinin artırılması için yıl içinde alınan önlemlerin çok başarılı sonuçlar yarattığını kaydeden Xi, “Tabanın yükünü azaltma projesinin yürütülmesiyle taban seviyesindeki yönetimlerde görevli genç kadroların çalışmalarına daha rahat şekilde odaklanabilmeleri sağlandı. Ülke geneline baktığımızda, her köşede yepyeni bir çehre ortaya çıktı” dedi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na selam

Çin’in, 70’inci yıl kutlamalarına da değinen Xi, “Son bir yılda, ulusal savunma alanındaki ve ordudaki reformlar sağlam bir şekilde ilerletildi. Ulusal Bayram dolayısıyla askeri geçit törenini, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri’nin 70. kuruluş yıl dönümünü kutlama etkinliklerini düzenledik; 7. Dünya Askeri Oyunları’na ev sahipliği yaptık; Çin yapımı ilk uçak gemisi orduya teslim edildi. Daima vatanını koruyan sağlam bir güç olan Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na, vatanın sadık koruyucularına selamlarımızı sunalım” mesajını verdi.

Kadın Voleybol Takımı’na özel teşekkür

Cumhurbaşkanı Xi, her zaman olduğu gibi halkla bir araya gelmeye özen gösterdiğini ve çok duygulandırıcı temaslarda bulunduğunu belirterek “Son bir yılda, çok sayıda vatandaş ve olay bizi duygulandırdı. Savaşlardaki başarılarını hayatı boyunca sır gibi saklayarak vatanı için çalışma gayesine sadık kalan Zhang Fuqing, gençliğini ve tüm hayatını yoksullukla mücadele davasına adayan Huang Wenxiu, Sichuan eyaletinde alevleri söndürmeye çalışırken hayatlarını kaybeden 31 itfaiye eri, silah arkadaşlarını korurken ağır yaralanan Du Fuguo, 11 maçın tamamını kazanarak Dünya Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nı kazanan Çin Kadın Milli Voleybol Takımı... Hiç şikâyet etmeden ve adanmışlık içinde çalışan, ancak isimleri bilinmeyen çok sayıda vatandaş var, onlar sıradan vatandaşlar olarak sıradışı hikâyeler yazdılar” dedi.

“Dünyayı kucaklamaya devam edeceğiz”

Xi, 2019 yılında Çin’in dünyayı kucaklamaya devam ettiğine vurgu yaparak başta 2. Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu olmak üzere çok sayıda uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını anımsattı. “Çok sayıda yabancı devlet ve hükümet başkanıyla görüşmeler yaptım, Çin’in fikirlerini paylaştım; aramızdaki dostluk pekişirken, uzlaşılar da derinleşti. Dünyada Çin’le diplomatik ilişki kuran ülkelere yenileri eklendi, Çin’le diplomatik ilişkisi bulunan ülkelerin sayısı 180’e yükseldi. Dünyanın her noktasında dostlarımız var” diyen Xi, 2020 yılının birçok açıdan mihenk taşı olacağını söyledi.

Macao ve Hong Kong için özel mesaj

“Çin’de görece refah toplumunun inşası kapsamlı şekilde tamamlanacak. 2020, aynı zamanda yoksullukla mücadelede zafere ulaşılması için de kritik bir yıl olacak” diyen Xi, Macao ve Hong Kong konusunda da şu mesajları verdi:

Geçtiğimiz günlerde Macao’nun ana vatana dönüşünün 20. yıl dönümü dolayısıyla Macao’da düzenlenen kutlama etkinliklerine katıldım ve Macao’un sahip olduğu refah ve istikrardan gurur duydum. Macao’nun başarısı, Bir Ülke İki Sistem ilkesinin etkisini ve halkın desteğini kazandığını ispatladı. Son aylarda Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ndeki durum herkesin dikkatini çekiyor. Uyumlu ve istikrarlı bir ortam olmadan, huzurlu bir yurt da olamaz! Hong Kong’un ve bölgedeki soydaşların iyi olmalarını diliyorum. Hong Kong’da refah ve istikrarın korunması, bölgedeki soydaşların ortak arzusu olduğu gibi, ana kesimdeki halkın da beklentisi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.