Öne Çıkanlar 3 Aralık 2023 Gündem Özeti SODAM İle Tanışan Kadınların Hayatları Değişti metal ÖTV Artışı Kaçağı Da Artırıyor Kuşadası Belediyesinden Mobil İkram Hizmeti Soner Çetin: Park Vadi Adanaya Atılan Bir İmzadır Güliz Aylanın Sarmaşık Şarkısına Ufuk Kevser İmzalı Remıx.. Galatasaray Nasri ile anlaşma sağladımı? Mısır hasat şenliği yapıldı mı çipras erdoğan görüşmesinin detayı mhp genel başkanı maden kazası

Yoksullukla Mücadelede Çin’in Başarısı

Çin’de 13. plan döneminde (2016-2020) ülke genelinde insani gelişmenin sağlanması öncelik alanlarında biri olarak kabul edildi.

Çin Uluslararası Radyosu’ndan (CRI) yapılan açıklamaya göre, Çin Devlet Konseyi'ne bağlı basın ofisi tarafından yayımlanan “Yoksullukla Mücadele ve İnsan Hakları Alanlarındaki İlerlemeler” başlıklı beyaz kitaptaki bulgular Çin’in yoksullukla mücadelede önemli ve kalıcı başarılar sağladığının bir göstergelerinden biri konumunda.

Raporda yer alan verilere göre, reform ve dışa açılma politikasının uygulanmasından bu yana geçen 30 yıldan fazla süre boyunca 700 milyonluk bir nüfusun yoksulluktan kurtarıldı. Belgede, "BM Binyıl Kalkınma Hedefi Raporu"nda Çin'de aşırı yoksulların toplam nüfustaki payının 1990 yılında yüzde 61 iken, 2014 yılında bu oranın yüzde 4,2'ye indiği bilgisinin yer aldığı kaydedildi.

Bin Yıl Kalkınma Hedeflerini Tutturan İlk Gelişmekte Olan Ülke

Çin’in uyguladığı yoksullukla mücadele politikaları dünyada yoksulluğun azaltılması ve insanların daha iyi bir yaşam için sahip oldukları seçeneklerin artırılması açısından büyük bir ilerlemeyi temsil ettiğinin belirtildiği açıklamada yoksulluğun ve açlığın önlenmesi konusundaki hedeflere Çin tarafından büyük ölçüde ulaşıldığının gözlendiği ve Çin’in yoksullukla mücadele alanında “Bin Yıl Kalkınma Hedeflerini” tutturmayı başaran ilk gelişmekte olan ülke olduğu belirtildi.

Özellikle kırsal nüfustaki yoksulluk önemli bir sorun kaynağı. Bir önceki plan döneminde (2011-2015) özellikle kırsal bölgelerde 100 milyon kişiye yoksulluk yardımı sağlanabiliyordu. Bu plan dönemi için Çin devleti yoksulluğun daha da azaltılmasını en önemli öncelik olarak kabul etti ve bütün yoksul bölge ve ilçelerde yoksulluk yardımlarının tabanının genişletilmesi hedefleniyor.

Çin’in yoksullukla mücadelesinin başarısına katkı sağlayacak üç faktör bulunduğu. Bunların yapısal reformlara bağlı yüksek büyüme hızı, devletin uyguladığı kapsayıcı kalkınma stratejisi ve nüfus artış hızının yavaşlamasına neden olan kamu politikaları sonucu ortaya çıkan demografik yapı olarak sıralanabileceğinin belirtildiği açıklamada "Çin’de hala tahminlere göre yoksulluk sınırı olarak kabul edilen yıllık 2300 yuan’dan daha az gelirle yaşamak zorunda olan 70 milyon insan bulunuyor. 2020 yılına kadar bu kişilerin yoksulluktan kurtulmalarının ve yeterli sosyal hizmetlerden yararlanmalarının sağlanması için gerekli politikalar öncelikli olarak uygulanacak" ifadelerine yer verildi.


Çin'in Sosyal Yardım Sisteminin Sekiz Ana Unsuru

CRI yaptığı açıklamayla Çin’in sosyal yardım sistemin sekiz tane ana unsuru bulunduğunu bunların ise asgari geçim ödeneği, aşırı yoksul insanlara yönelik finansal destekler, afetlere maruz kalmış insanların kurtarılması, sağlık yardımı, eğitim yardımı, ev yardımı, çalışma yardımı ve geçici yardımlar olarak sıralanabileceğini belirtti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.