Yunan Basını: Erdoğan Tarihi Ziyaretinde Zorlu Meseleleri Ele Alacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7-8 Aralık günlerinde Yunanistan’a yapacağı resmi ziyareti büyük merakla bekleyen Yunan basını, “tarihi” olarak nitelediği ziyaret sırasında “zorlu” konuların ele alması beklendiğini yazıyor.

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, “Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü tarihi bir ziyaret için Yunanistan’a gelmesi planlanıyor. Bir Türk devlet başkanının 65 yıllık bir sürede Yunanistan’a yaptığı ilk resmi ziyaret sırasında Ege’deki gerginlikler, mülteci krizi ve Ankara’nın sekiz Türk askerinin iadesi talebi gündeminde başlıca maddeleri olması bekleniyor” diyor.

MÜLTECİLER “SICAK” KONU

Atina'daki görüşmelerde, “Türk savaş uçaklarının Yunan hava sahasında artan ihlallerine" ilişkin iddiaları üzerinde durulması beklentisini dile getiren Kathimerini'ye göre, ele alınmasının da kesin gözüyle bakılan mülteci meselesi de “Türkiye’den gelen yasa dışı göçmenlerde son dönemindeki artışın nedeniyle sıcak bir konuyu oluşturuyor."

Kathimerini, “Türkiye’nin hem AB hem de ABD ile ilişkilerinin bozulduğu bir dönemde Yunanistan ile bağlardaki bir iyileşmenin bölgedeki istikrarı güçlendirmeye yardımcı olacağı umuluyor” dediği haber analizinde şöyle devam ediyor:

ÇİPRAS ‘IN İADE SÖZÜ

“Erdoğan’ın ziyareti, geçen yıldaki başarısız darbe girişimi ardından Türkiye’den kaçtıktan sonra Yunanistan’da iltica sağlayan sekiz askerin iadesi için bastırma fırsatı olarak kullanması bekleniyor. Kaynaklara göre, Erdoğan, Çipras’ın engelleyen darbeden sadece birkaç saat sonra  Yunanistan’ın  sığınma isteyen herhangi bir Türk subayı iade edeceği sözünü verdiğinde ısrar ediyor.”

ERDOĞAN ATİNA’DAKİ CAMİ, ÇIPRAŞ İSE RUHBAN OKULUNUN AÇILMASINI İSTEYECEK

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara’nın Atina’da “resmi bir camii”  inşası talebinde ısrar etmesi de beklendiği belirtirken Başbakan Çipras’ın ise Heybeliadaki Ruhban Okulu’nun yeniden açılması çağrılarını tekrarlayacağını vurguluyor.

ELE ALINACAK PROJELER

Haberde, Atina’daki görüşmeler sırasında ele alınacak projelere dikkat çekiliyor. Bu çerçevede Erdoğan ve Çıpraş’ın, İstanbul’dan Selanik’e kadar uzanacak bir demir yolu bağlantısı, İzmir’e sahil bağlantısı ile  İpsala ve Kipi gümrük geçişlerini bağlayan bir köprünün yapımını görüşecekleri duyuruluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.