Öne Çıkanlar TürkiyeİşBankası Muhbir Mülteci sorunu maden kazası antalya rizeyi yendimi Zerrin Karslı vakıfbankın yıllık karı ne kadar meclis genel kurulu Vardy anayasa mahkemesi Kuvayi Milliye Derneği tsk

Zarif ABD’ye Meydan Okudu: Yaptırımlar Sonuç Vermez

ABD’nin 4 Kasım’da İran'a yönelik uygulamaya koyacağı yaptırımların başta petrol piyasası olmak üzere olası etkileri merakla beklenirken, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, “Yaptırımların ekonomik bir etkisi olacak ancak politikayı değiştirmeyecek. ABD bunu öğrenmeli” dedi.

Zarif, New York merkezli CBS News kanalıyla Tahran’da yaptığı mülakat sırasında, 4 Kasım’da yürürlüğe girecek yaptırımların ülkesi üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi. ABD’nin yaptırımlarının tüm sorunları çözeceği inancının yanlış olduğunu vurgulayan Zarif, “Çözmediği gibi halka zarar veriyor ve biz hükümet olarak halk üzerindeki etkilerini minimize etmeye mecburuz. Yaptırımların ekonomik bir etkisi olacak ancak politikayı değiştirmeyecek. ABD bunu öğrenmeli. Yaptırımlar incitse de sonuçsuz kalacak” dedi. 

“AVRUPA İLK DEFA YAPTIRIMLARDAN KAÇINMAK İÇİN MEKANİZMA GELİŞTİRİYOR”

Trump Yönetimi’nin çekildiği İran nükleer anlaşmasını ayakta tutmaya çalışan  Avrupa, Çin ve Rusya’nın İran ile petrol dahil ticareti sürdürebilmek için üzerinde çalıştıkları mekanizmaya da değinildiği mülakatta Zarif, “Avrupalılar, ilk defa sadece ABD’nin politikasına karşı açıklamalar yapmıyor aynı zamanda yaptırımlardan kaçınmak ve yaptırımları telafi etmek için bir mekanizma geliştiriyorlar” dedi.

İRAN’IN “MİSİLLEMESİ” NE OLACAK?

İran Dışişleri Bakanı Zarif, mevcut nükleer anlaşmanın ABD dahil herkes için en iyi anlaşma olduğunu savunarak, “ABD için asla daha iyi bir anlaşma olmayacak” diyerek, ülkesinin ABD’nin yaptırımlarına karşı nasıl bir “misillemede” bulunacağına ilişkin ise ayrıntılı bilgi vermedi. 

“HALEN ABD İLE MÜZAKERE YOK AMA DIŞLAMIYORUM”

Washington ile halen hiçbir görüşme yapılmadığını da söyleyen Cevad Zarif,  buna karşın müzakerelerin yapılması olasılığını dışlamadı.  

Öte yandan Zarif, halen İran’da cezaevinde tutulan dört ABD’li vatandaşın kaderi konusunda da görüşme olmadığını belirterek, “Ancak müzakere olasılığını dışlamıyorum. Geçmişte yaptık. Yine yapabiliriz” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.