Öne Çıkanlar AİLE gündem özeti Melatonin hormonu Kuru Gürültü Covid19 Medikal Aile Terapisi nedir Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi Aboubakar Aleksey Navalnıy

Zika Virüsü Kapan Kadınlara Kürtaj İzni

Zika virüsünün en çok etkilediği ülkelerden Brezilya'da bir grup aktivist, sosyal bilimci ve avukat, virüsü kapan gebe kadınlara kürtaj izni verilmesi için harekete geçti.

Aktivistler yakında bu amaçla yüksek mahkemeye bir dilekçe sunmaya hazırlanıyorlar.

Zika virüsü, bebeklerde bir tür beyin hasarı olan mikrosefaliye yol açabiliyor.

Brezilya'da kürtaj yasak, ancak sağlık açısından gerekli görüldüğü durumlarda ve tecavüz sonucunda meydana gelen gebeliklerde, 2012 yılından bu yana da anensefali adı verilen bir başka beyin anomalisinin belirlendiği vakalarda kürtaja izin veriliyor.

Anensefali için kürtaj yasağına istisna getirilmesini sağlayan grup, bu kez de mikrosefali için aynı hakkı talep ediyor.

Grubun dilekçesi iki ay içinde mahkemeye sunulacak.

BBC'nin edindiği bilgilere göre, dilekçede virüsün yayılmasından "Aedes aegypti türündeki sivrisineklerin kökünü kazımakta başarısız kalan devletin sorumlu olduğu" öne sürülüyor ve Brezilyalı kadınların izlenen yanlış politikaların cezasını çekmemesi gerektiği kaydediliyor.

Brasilia Üniversitesi'nden hukuk profesörü Debora Diniz de BBC'ye, hastalığın daha çok yoksulları etkilediğini söyledi.

Prof. Diniz, "Brezilya'da bir sosyal sınıf ayrımı olduğu unutulmamalı. Zengin kadınlar yasal veya yasal olmayan yollardan kolayca ve güvenli bir şekilde kürtaj olabiliyorlar, ancak yoksul kadınlar ya çok kötü koşullar altında kürtajı tercih etmek veya çocuğu doğurmak zorunda kalıyorlar" dedi.

-“İKİ YIL GEBE KALMAYIN”-

Zika virüsünün hızla yayılması El Salvador'da da hükümetin kadınlara 'iki yıl gebelikten kaçınmalarını' tavsiye etmelerine neden oldu.

Virüs ile mikrosefali arasındaki ilişki tam olarak netliğe kavuşmamış olsa da Kuzey ve Güney Amerika'da virüsün etkilediği bölgelerdeki birçok anne adayını kaygılandırıyor.

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Guttmacher Enstitüsü, 2008'de Latin Amerika ülkelerinde 4,4 milyon kürtaj yapıldığını bunlardan yüzde 95'inin yasadışı olarak ve sağlıksız ortamlarda gerçekleştiğini bildiriyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü yetkililerine göre, Zika virüsünün anne karnındaki bebeği etkileyip etkilemediği altı aydan önce anlaşılmıyor.

Amerikan koruyucu hekimlik kurumları Zika virüsü bulaşanların yüzde 80'inde hastalık belirtisi görülmediğini bildirdi.

Amerikan Sağlık Vakfı'ndan Dr. Carlos Espinal "Zika bütün gebe kadınları etkilemiyor. Etki oranını henüz anlayabilmiş değiliz" dedi.

Mikrosefaliye neden olabileceği belirtilen Zika virüsü; soğuk algınlığına benzer ağrılar, ateş, gözlerde yanma, eklem ağrıları ve deri döküntüsü gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Zika virüsüne karşı henüz bir tedavi ya da aşı bulunmuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.