Öne Çıkanlar bugünün gündemi cumhurbaşkanı erdoğan terörist suriye pkk cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan azerbaycan Kent diyarbakır Ayyuka eNBE enflasyon

"Bitişik El Yazısı" Öğretmenlerin Tercihine Bırakıldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, öğretmenleri yeni müfredat çalışmalarıyla ilgili bilgilendirdi.  Durmuş, öğrencilerin artık dik temel yazıyla da eğitim görebileceğini açıkladı.  Bir iki haftaya kadar okullardan öğretmenlerin tercihlerini talep edeceklerini aktardı.
 
Alpaslan Durmuş, bir iki haftaya kadar öğretmenlerden ilk okuma yazma eğitimine dair fikirlerini alacaklarını belirtti. Durmuş, bitişik el yazısı ya da dik temel yazı tercihleriyle ilgili malzemelerin öğretmenlere gönderileceğini de açıkladı. Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) internet üzerinden yapılan yayınında, öğretmenler yeni müfredat çalışmalarıyla ilgili bilgilendirildi. Durmuş, yeni program değerlendirme çalışmalarını yapma amaçları olarak Milli Eğitim Kalite Belgesi'nde ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'nde öngörülen beceri ve yetkinlikleri öğrencilere aktarmak olduğunu kaydetti.
 
Durmuş, “Yazıda Bir Demokratikleşme Yapıyoruz”


Durmuş,  müfredatta sadeleştirme yaparak tam öğrenmeyi hedeflediklerini söyledi. Alpaslan Durmuş, programlarda ayrıca temel değer, bilgi, beceri, yetkinlik, yeterlilik,  tutum ve davranışları aktarmak için çalıştıklarını sözlerine ekledi. Daha önce ilk okuma yazma derslerine sadece "bitişik eğik el yazısı" ile başladıklarını hatırlatan Durmuş, öğrencilerin artık dik temel yazıyla da eğitim görebileceklerini duyurdu.  Bir iki haftaya kadar okullardan öğretmenlerin tercihlerini talep edeceklerini belirten Durmuş, “Eğer, öğretmenimiz 2017-2018 eğitim öğretim yılında dik temel yazı ile ilk okuma yazma öğretimini vermek istiyorsa ilgili malzemelerini göndereceğiz. Veya öğretmenimiz bitişik el yazısı ile okuma yazmayı öğretmeyi talep ediyorsa, o meslektaşımıza da bitişik eğik el yazı malzemelerini göndermiş olacağız. Yani burada yazıda bir demokratikleşme yapıyoruz, meslektaşımıza bir seçim hakkı getiriyoruz” ifadelerini kullandı. Bu uygulamanın aynı zamanda,  öğrencilerin de kendi günlük hayatlarındaki bir sadeleşmeyi getireceğini ön gördükleri söylendi.  Durmuş, “Öğrencilerin hem kendilerine daha yakın buldukları hem de öğretmenin kendisine daha yakın bulduğu bir yazı stilini benimsemiş olacaklar” dedi.
 
 “Tüm Öğretmenlerimiz Tüm Öğrencilerimiz Yeni Bir Yolculuğa Çıkacaklar”
 
Alpaslan Durmuş, 2018-2019 eğitim öğretim yılında kullanılacak ders kitapları için yeni standartlar oluşturduklarını da açıkladı. Ders kitaplarının,  eğitim malzemelerinin kalitelerini yukarıya taşımaya çalışacaklarını aktardı.  Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı olarak öğretmenlerden tüm müfredatla ilgili bir talebini dile getiren Durmuş, "Yeni müfredat izleme değerlendirme çalışmaları iki fazda yürütülecek. 2017-2018 eğitim öğretim yılındaki çalışmaları, pilot olarak değerlendireceğiz. Buradan alacağımız geri bildirimlerle ocak ayında programlara son halini vereceğiz. 2018-2019 eğitim öğretim yılında tüm çocuklarımız, tüm öğretmenlerimiz, tüm seviyelerde, tüm eğitim kurumlarında, tüm derslerde yeni bir yolculuğa çıkacaklar. Bütün meslektaşlarımızın bu değerlendirme çalışmalarında aktif olarak yer almasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Yeni Müfredatta Yenilikler Yapıldı

Alpaslan Durmuş, felsefe ve yaklaşım değişikliklerinin yaşanacağı yeni müfredatta öne çıkan yenilikleri anlattı.  Tarih derslerinde, Avrupa merkezli bakış açısından sıyrılmaya çalıştıklarını belirten Durmuş, diğer yaptıkları yenilikleri şu sözlerle anlattı:
“Müzik dersinde, klasiğinden Türk halk müziğine, bütün renkleriyle Türk müziği eksene alındı. Türkçe ve edebiyatta dinleme, konuşma, okuma ve yazmayı beceri olarak kazandırmaya odaklanıldı. Bilimsel düşüncenin tüm insanların katkılarıyla birikimsel olarak geliştiğini vurgulamak üzere, İslam ve Türk bilim insanlarının katkıları vurgulandı, bazı isimlerin hafızalara yer etmesi hedeflendi. Âşık Veysel, Dede Efendi, Farabi, Gazali, Hacı Bektaş-ı Veli, Itri,  İbn-i Haldun, İbn-i Sina, Mevlana, Neşet Ertaş, Yunus Emre gibi değerlerimize vurgu yapıldı."
Birtakım tartışmalı konularda tartışmanın öncüllerini öğrencilerin henüz kavrayabilecek bilimsel arka plana sahip olmadıkları kademelerde devre dışı bıraktıklarını vurgulayan Alpaslan Durmuş, lise 9'uncu sınıf biyoloji dersindeki  'hayatın başlangıcı ve evrim' ünitesinin de henüz bu tartışmayı yürütebilecek öncüllere sahip olmadıkları için lisans eğitimine ertelendiğini açıkladı.

Yeni Müfredata Yerli Ve Milli Değerler Katılacak

Durmuş, yeni müfredata yerli ve milli değerleri de katmak için çabaladıklarının altını çizdi. Alpaslan Durmuş, çalışmaların 1,5 yıl önce başlatıldığını söyledi. Ocak 2016'da net adımın atıldığını belirten Durmuş, birinci adımda 51 program için komisyonların oluşturulduğunu, bu çekirdek grupların çeşitli çalışmalar yaparak bilgileri derlediğini anlatan Durmuş, yeni müfredat taslağının 10 Ocak'ta askıya çıkarıldığını, 27 gün süre ile kamuoyunun görüşünü aldıklarını anlattı. Programlara son halinin ise Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile verildiğini kaydeden Durmuş, yeni müfredatın Bakan Yılmaz tarafından Ramazan Bayramı'nın ardından düzenlenecek basın toplantısı ile kamuoyuna açıklanacağını duyurdu.
 
Alpaslan Durmuş, müfredat yenileme çalışmalarında bin 738 kişinin program geliştirme sürecine katkı verdiğini, askı sürecinde ise 184 bin 192 elektronik postanın kendilerine ulaştığını aktardı. Toplantılara ise 7 bin 742 öğretmen ve akademisyen, anketlere de 100 bine yakın veli ve öğrencinin katıldığını ileten Durmuş, yeni müfredat sürecinde 72 program geliştirme toplantısı, 13 tanıtım ve tartışma toplantısı, 15 formatör eğitimi toplantısı yapıldığını dile getirdi. Durmuş, "Formatörlerimiz, kendi illerinde eylül ayında okulların açılacağı tarihe kadar müfredata ilişkin öğretmenlerimize eğitimler verilecek. 15 tane eğitici eğitimini tamamladık şimdiye kadar" dedi.
 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.