Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari atatürk çukurova belediyesi HAVA HAREKATI kızılay recep tayyip erdoğan operasyon başbakan binali yıldırım

Eğitim- İş Başkanı Demir: Karar Bakanlığın kadrolaşma hareketinin öünün açar

ANKARA(ANKA) - Anayasa Mahkemesi’nin, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından iptali istenen, Milli Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yüksek Mahkeme, iptali talep edilen hükümlerden bir kısmının iptaline, bir kısmının ise iptal isteminin reddine karar verdi.

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir kararı değerlendirdiği yazılı açıklamasında, “Kariyer ve liyakatı hiçe sayan, yönetici olmanın tek kriterini belirli sendika ve gruplara yakın olmayı teşvik eden bu hükümlerin iptal edilmemiş olmasını son derece üzüntüyle karşıladığımızı belirtmek isteriz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Anayasa Mahkemesi'nin okul müdür ve müdür yardımcılarına ilişkin kararının, Bakanlığın kadrolaşma hareketinin önünü açar nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Her fırsatta dile getirdiğimiz ve üyelerimiz nezdinde yargıya taşıdığımız üzere, kariyer ve liyakatı hiçe sayan, yönetici olmanın tek kriterini belirli sendika ve gruplara yakın olmayı teşvik eden bu hükümlerin iptal edilmemiş olmasını son derece üzüntüyle karşıladığımızı belirtmek isteriz. Üyelerimiz nezdinde yargıya taşıdığımız bu hak ihlallerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamasına kadar takip edeceğiz.”

Yüksek Mahkeme, dershanelerin kapatılmasını öngören kanun hükümlerinin, Anayasa’da güvence altına alınan “teşebbüs özgürlüğü” ile “eğitim ve öğretim hakkının” ihlali niteliğinde olduğu gerekçesiyle iptallerinin gerektiği yönünde karar verdi. Açıklamada, “Mahkeme, bu hükümle birlikte ayrıca kapatılacak dershane öğretmenlerinin KPSS sınavına tabi olmadan Bakanlık kadrolarına atanması imkanını veren maddenin de iptaline hükmetti” şeklinde yorumlandı.

Açıklamada Yüksek Mahkeme kararları şöyle ele alındı:

“Mahkeme, okul müdürü, müdür başyardımcısı ile müdür yardımcılarının kariyer ve liyakat ilkeleri gözetilmeksizin keyfi değerlendirmelerle görevlendirilmesine olanak sağlayan kanun hükmü ile mevcut yöneticilerin görevden alınmasına ilişkin hükmün; “yöneticilik görevinin ikinci görev niteliğinde olduğu, asıl olan görevin öğretmenlik olduğu, bu nedenle kazanılmış hak doğurmayacağı” şeklindeki gerekçesiyle iptal istemini reddetti.

Yüksek Mahkeme, okul yöneticilerin görevden alınmasına ilişkin hükmün iptal istemini reddetmesine karşın, Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilat yöneticileri ile İl Milli Eğitim Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin görevlerinin sona ereceğine ilişkin hükmü ise hukuki güvenlik ilkesinin ve kazanılmış haklara saygı gösterilmesi gerekliliğin ihlal edildiği gerekçesiyle iptal etti.” (ANKA)

(HND/OLÇ)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.