Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istanbul

Ek Kontenjan Fırsatını İyi Değerlendirin!

2018 yılı üniversite yerleştirme ve kayıtları tamamlandı. Yerleşemeyen öğrenciler için ise ek kontenjan fırsatı kapıda. Bu fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, 2018 puanları ve başarı sıralarının belli olmasının adaylar için büyük bir şans olduğunu söylüyor. Tercihler 14-20 Eylül tarihleri arasında yapılacak.


Üniversitelerde ek kontenjan yerleştirmelerine sayılı günler kala, Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, tercih yapacak adaylara önerilerde bulundu. “2018 YKS sonrasında tercih yapmamış, tercih yapmış fakat herhangi bir yere yerleşememiş, özel yetenekle her hangi bir yükseköğretim programına da yerleşmiş adaylar ek kontenjana başvurma hakkına sahipler” diyen Tözeniş, “Herhangi bir bölüm veya programa yerleşmiş adaylar kayıt yaptırmasalar bile ek kontenjana başvuru yapamayacaklar” dedi.


Ek yerleştirmede adaylar daha şanslı


Doğru tercihle adayların istedikleri bölüme yerleşmelerinin mümkün olduğunu ifade eden Ece Tözeniş, “Unutulmaması gereken şey kişilik özelliklerimiz, yeteneklerimiz ve ilgilerimiz doğrultusunda gerçekten severek okuyabileceğimiz bölümleri tercih etmek. ‘Açıkta kaldım mutlaka neresi olursa olsun yerleşmeliyim’ düşüncesinden vazgeçerek kendimiz için istek sıramızı da unutmadan bir tercih listesi oluşturmak. Ek yerleştirmeye başvuru yapacak adaylar için bir diğer şans da 2018 puanlarının ve başarı sıralarının belli olması, adaylar ilk yerleştirmeden farklı olarak puanları belli bölümler üzerinden tercih yapabilecekler. Böylece puanlar açısında belirsizliğin olmadığı bir tercih dönemi olacak” şeklinde konuştu.


“Özel koşullar” ve “açıklamalar” kısmını mutlaka okuyun!


Ece Tözeniş, “Bu yıl yerleştirmeler sonrasında maalesef gördük ki kılavuzda yer alan özel koşullar ve açıklamalar adaylar tarafından zaman zaman atlanmış” diyerek, “Tercih listesi tamamlandığında adayların son kontrolde mutlaka bu kısmı da okumaları ve istenen koşulların hepsini sağlayıp sağlamadıklarını değerlendirmeleri gerekiyor. Çünkü özel koşulu sağlayamadığınız bir bölüme yerleştiğiniz takdirde kaydınız yapılmayacaktır bu da aday açısından bir kayıp olacaktır” uyarısında bulundu.


280 bin boş kontenjan


“Ek yerleştirme kurallarını göz önünde tutarak, öncelikle istek sıranız ve gerçekten sevdiğiniz bölümler olmak üzere kendiniz için en uygun tercih listesini oluşturursanız bundan sonraki kariyer yolculuğunuzda da her daim mutlu olursunuz.” diyen Tözeniş, sözlerine şöyle devam etti:

“Ek kontenjanla ilgili en önemli kurallardan biri adaylar ön lisans ve lisans tercihlerini puanlarına eşit veya alt puan aralıklarından yapabileceklerdir. Üst tercih yapılmayacaktır. Bu yıl ilk yerleştirmeler sonrasında herhangi bir yere yerleşememiş olan adaylar için ek yerleştirme büyük bir fırsat ve adayların bu fırsatı çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Ek kontenjan döneminde adaylar lisansta 141 bin 41; ön lisansta 139 bin 68 olmak üzere toplamda 280 bin kontenjan arasından tercihlerini oluşturacaklar.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.