Öne Çıkanlar AİLE gündem özeti Melatonin hormonu Kuru Gürültü Covid19 Medikal Aile Terapisi nedir CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi Aboubakar Aleksey Navalnıy bahçeli

MEB Müfredatı Değişti: 15 Temmuz Konular Arasına Alındı

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) tarafından açıklanan yeni müfredat kapsamında; evrim konuları felsefe dersine bırakıldı, TEOG sınavına açık uçlu sorular getirildi, beden eğitimi dersinin adı değişti, 15 Temmuz ünite konuları arasına girdi.

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, MEB Başöğretmen Salonunda düzenlediği basın toplantısında, yeni müfredata ilişkin açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yenilenen müfredatların, ilk olarak 2017-2018 eğitim öğretim yılında 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulamaya konulacağını belirten Yılmaz 4. sınıf düzeyinden itibaren tüm sınıf düzeylerinde yer alan sistemler ve sistemlerin sağlığı, güncellenen eğitim programında 6. sınıf düzeyine, biyoçeşitlilik konusu ve kazanımları 7. sınıftan 6. sınıfa, güneş, dünya ve ay ünitesi konu ve kazanımları ise 6. sınıftan 5. sınıfa alındığını aktardı. Öğrencilerin yeni müfredatta mühendislik ve tasarım becerilerini geliştirmek amacıyla bir dinamometre, bir teleskop modeli tasarlaması, insan ve çevre ünitesi kazanımlarıyla kaynakları tasarruflu kullanması, geri dönüşümün önemini fark etmesi amaçlanıyor.
Beden Eğitimi Dersinin Adı Değişti
Hayat bilgisi, Türkçe ve müzik dersleriyle ilgili de bilgi veren Bakan Yılmaz, "oyun ve fizik etkinlikleri" dersine obezitenin eklendiğini, beden eğitimi dersinin isminin beden eğitimi ve spor olarak değiştirildiğini söyledi. Beden eğitimi ve spor dersine, bilinçli spor yapmak, madde bağımlılığının ve dopingin zararları konularının eklendiğini belirten Yılmaz, sosyal bilgiler dersine ise dijital okuryazarlık, çevre, finansal, harita ve medya okuryazarlıkları, yenilikçi düşünme becerileri, öz denetim, diyagram çizme ve yorumlamanın eklendiğini anlattı.
Türk dili ve edebiyatı dersinde destan, hikaye ve anılar türünde hangi yazarlara yer verildiğini, haber metni kazanımında ise şiddet içerikli haberlerin yazımında bunların reyting aracı olarak kullanılmaması üzerinde durulacağını bildiren Yılmaz, "Hikayede 1940-1960 arası metinlerin farklı eğilimleri temsil eden hikayelerden seçilmesi istendi”dedi.
Evrim Teorisi Felsefe Dersine Bırakıldı
Yılmaz Evrim Teorisi´nin yeni müfredattan çıkarılıp çıkarılmadığına ilişkin bir soru üzerine Bakan Coulomb Yasası, Avogadro Yasası, Kosinüs Teoremi, Pauli´nin Dışarlama İlkesi ve Toriçelli Deneyi gibi konuların doğrudan müfredatta yer aldığını, bazı yasaların ise gerektiği kadar içeriğe alındığını söyledi. Gauss Yasası, Maurre Yasası, Sabit Evren Teoremi gibi konuların öğrenci seviyesinin üzerinde yer alması sebebiyle yeni müfredatta olmadığını aktardı.
Öğretim programları ile ilgili olarak şunları kaydetti: "Biyoloji dersinde doğa tarihi konusunu vermediğimiz için ezberci bir eğitime saplanmamak için kök hücre tedavisi, antibiyotik, gen teknolojisi gibi konular vesilesiyle evrim teorisinin biyoloji ve teknolojide gündelik hayatta uygulamaları verilmiştir. Bu noktada evrim teorisinin kavram setinde yer alan mutasyon, seçilim, adaptasyon var. Bunlar biyoloji programımızda yer almakta. Konunun felsefi boyutlarıyla ele alınıp kavranması için çatıyı felsefe dersinde kurmuş bulunmaktayız. Doğa tarihi evrimsel biyoloji ve kuramın tarihsel gelişimi ise daha detaylı biyoloji eğitimi alınabilecek üst düzey öğretim kurumu olan üniversitelere bırakılmıştır."
Bakan Yılmaz Evrim Kuramı için  "Yeni öğretim programları bağlamında getirdiğimiz 10´uncu sınıf felsefe dersinde, akıl yürütme, spekülasyon becerilerini gençlere kazandırma amaçlanıyor. Bu beceri kazandırıldıktan sonra 11´inci sınıf felsefe dersinde ontoloji konusu tarihi gelişim içinde verilecektir” açıklamasını yaptı.
Yılmaz, fizik dersindeki elektrik devreleri konusunda Kirşof Yasası ile Akımlar ve Gerilimler Kanunu´nu, Maxwell Denklemleri´nin yorumlanması ile elektromanyetik dalgaların oluşum yollarının açıklanması ile "x" ışınları elde edilme yolları ve canlılar üzerindeki etkileri gibi konuların da üst öğrenim kurumuna bırakıldığını aktardı. Kimya dersinde ise elektromanyetik ışınların dalga ve tanecik karakteri, elektromanyetik spektrum, sistem ve iç enerji konularının da üst öğrenim programına bırakıldığını bildiren Yılmaz Kelam dersinde Eşarilik ve Maturidilik arasındaki görüş ayrılıkları konusunun da seviye üstü değerlendirildiğinden bir üst öğrenim kurumuna bırakıldığını kaydetti.

Zorunlu Din Dersi Gelecek Hafta Askıya Çıkıyor

Bakan Yılmaz, bir soru üzerine, zorunlu din dersi müfredat taslağının gelecek hafta açıklanacağını belirtti. İsmet Yılmaz askı süreci için bir haftalık süre vereceklerini, bütün görüşleri aldıktan sonra döneme yetiştirmeye çalışacaklarını aktardı.
Bakan Yılmaz, bu derste ayrıca Millî Mücadeleye katılan İsmet İnönü, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Sütçü İmam, kadın kahramanlardan Halide onbaşı, Şerife Bacı, Fatma Seher Erden, Gördesli Makbule, Tayyar Rahmiye gibi isimlerin yeni müfredatta yer aldığına vurgu yaptı.

Yabancı Dilde Pilot Program Başlıyor

Ortaokul 5´inci sınıflarda yabancı dil ağırlıklı eğitim hedefine ilişkin bilgi veren Yılmaz, yeni uygulamayı pilot illerden başlatacaklarını, sonuca göre yabancı dil eğitimini Türkiye´nin tamamında gerçekleştireceklerini ifade etti. Atanmak üzere bekleyen İngilizce öğretmenlerinin hepsi alınsa bile ihtiyacı karşılamadığını belirten Yılmaz, “ Buradan mevcut İngilizce öğretmenlere hizmet içi eğitimlerin arttırılması lazım. O halde Türkiye´de İngilizce eğitimi veren kurslar, üniversiteler ve diğer okullar dahil bir iş birliği yapılması lazım" dedi. Yılmaz pilot okulların belirlenmesi amacıyla 81 ilden belirli kriterlere göre uygulama yapacak okulların listesi şu an için 681 olarak belirlenirken, yaklaşık öğrenci sayısı ise 120 bine yakın olduğu aktardı.
Teog´da Açık Uçlu Soru Dönemi Başlıyor
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi kapsamında yapılacak sınavlarda açık uçlu sorularla ilgili bir soru üzerine Bakan Yılmaz, bundan sonra yapılacak ilk TEOG´dan başlamak üzere 6-8 arasında açık uçlu soruyu öğrencilere sormayı öngördüklerini belirtti.

“Dört Başı Mamur Şekilde Cihat Kavramının Evlatlarımıza Verilmesi Bu Ülkenin En Büyük Kazanımıdır”

Yeni müfredatta cihat kavramına yer verilip verilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, bu kavramın imam hatip liselerinde fıkıh ve temel dini bilgiler derslerinde yer aldığını belirtti.
Cihat ile ilgili kavramın Kuran’da bir ayette geçtiğine işaret eden İsmet Yılmaz, şöyle konuştu: " Siz buna yok deseniz de o yok olmuyor. Dolayısıyla o halde doğrusunu ve çerçevesini evlatlarımıza öğretmemiz lazım. Bunu yaparsak yanlış anlamaları da ortadan kaldıracağız. Dört başı mamur şekilde cihat kavramının evlatlarımıza verilmesi bu ülkenin en büyük kazanımıdır.”

15 Temmuz Yeni Müfredata Girdi

 Yılmaz, güncellenen öğretim programları arasında yer alan 4, 5, 6 ve 7´nci sınıflarda okutulan sosyal bilgiler dersi öğretim programında "toplumsal hayatımızda demokrasi" kazanımının işlenmesi sırasında, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Milli Birlik Günü´nün ele alınmasını isteyeceklerini bildirdi. Ayrıca yeni programa göre Türkçe dersleri ile Anadolu imam hatip lisesi meslek derslerinde de 15 Temmuz´un yer alacak.

90 Sonrası Konular Da Müfredata Eklenecek

Yılmaz, Ortaöğretim çağdaş Türk ve dünya tarihi dersinde 90 sonrası Türkiye´de meydana gelen siyasi ekonomik, sosyokültürel ve bilimsel gelişmeleri açıklar kazanımının bulunduğunu açıkladı. Önceden Ortaöğretim inkılap tarihi ve Atatürk dersinde konuların Atatürk´ün ölümü ile birlikte bittiğini dile getiren bakan, yeni müfredatta terör konularının da bulunacağını belirtti.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.