Öne Çıkanlar gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist MSB gündem başlıkları enflasyon CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş abd fırat kalkanı bugünün gündemi

Öğrenci Yurdu Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeli?

Tercihlerin ardından üniversiteyi ailelerinden farklı şehirlerde okuyacak öğrenciler için “doğru yurt” için dikkat edilmesi gerekenleri Özel Can Kız Öğrenci Yurdu’yla hizmet veren emekli öğretmen Zülal ve Cemil Can Dinç açıkladı.

İstanbul’da “Üniversiteler Bölgesi” olarak bilinen Sefaköy’de kız öğrencilere yönelik Özel Can Öğrenci Yurdu’nu hizmete sunan emekli öğretmen Zülal ve Cemil Can Dinç, yurt konusunda doğru adresi bulmak için doğru sorular sorulması gerektiğini belirtti. Yurdun fiziki şartları kadar sosyal ve kültürel ortamının da öğrenciler için önemli olduğunu hatırlattılar.

Zülal ve Cemil Can Dinç’e göre öğrenciler ve aileleri için doğru öğrenci yurdunda bulunması gereken en temel özellikler şunlar:

Üniversiteye Ulaşım Kolaylığı

Kalınacak yurdun lokasyonuna dikkat edilmeli. Yurdun gidilecek üniversiteye yakın olmasına, yürüyerek ya da tek vasıta ile gidilebiliyor olmasına dikkat edilmeli. Özellikle büyük şehirlerde öğrencilerin uygun lokasyonlardaki yurtları tercih etmemeleri durumunda çok ciddi ulaşım sıkıntısı yaşayabileceklerini hatırlatan Dinç’ler, bu durumun zamandan ve bütçeden kayba neden olduğunu belirtti.

Sıcak Su Ve İnterneti Sorun

Yurtta kesintisiz ve ücretsiz internet hizmetinin olmasının öğrencinin verimli bir eğitim dönemi geçirmesi için önemli olduğu belirtiliyor.

MEB Onaylı Olmalı:

Öncelikle yurdun MEB onaylı olduğundan emin olunması gerektiğini söyleyen Dinç’ler, birçok izinsiz yurt bulunduğunu hatırlatılarak, “MEB onayı almış ve MEB kontrolünde olan öğrenci yurtlarında tüm kriterler belirlenmiştir. Yurdun bu kriterlere uyup uymadığı MEB tarafından sürekli denetlenir. Öğrenciler hayal kırıklığı ve sorun yaşamamak için mutlaka MEB’e bağlı yurtları tercih etmeli” denildi.

Güvenliği Güvenli Mi?

“ Aileler için yurt ararken araştırılması gereken en temel kriterlerden biri ‘güvenlik’ olmalı” diyen Dinç’ler, öğrencilerin yurda giriş-çıkış saatlerinin çok net bir şekilde belirtilmesi gerektiğini söyledi. Bu kuralda esneme yapılmaması gerektiğini, öğrencinin söz konusu giriş saatinde yurt içerisinde olmaması halinde 10 dakika içinde ailesine bilgi verilmesi gerektiği ifade edildi.

Güler Yüzlü Bir Ortamı Olsun

Dinç’ler, öğrencilerin kaynaşması için uygun bir ortam olması gerektiğini, “Yatılı okumanın en büyük kazançlarından biri de ömür boyu sürecek dostlukların temelinin atılmasıdır. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından, farklı kültür ve coğrafyalardan gelen gençler, yatılı okurken ‘uzlaşma’yı, ‘hoşgörüyü’ ‘dayanışmayı’ öğreniyor. Gençlerin bu ruhu kazanabilmeleri için yurt ortamlarının da buna uygun olması gerekiyor” sözleriyle açıkladı.

Anne Mutfağı Olsun

“Kalınan yurtta öğrencilerin sağlıklı yiyecekler pişirebilecekleri mutfaklar olması” gerektiğini söyleyen Dinç’ler, öğrencilere mutfak imkanı sağlandığında hemen her çeşit yemeği pişirebildiklerini ifade etti. Mutfağın yemek pişirmek dışında sosyalleşme imkanı sağladığını, “Üstelik mutfağı olan yurtlar, öğrencilerin kaynaşması açısından da avantaj sağlıyor” sözleriyle hatırlattı.

Yurt Sahibi ‘Kapsama Alanında’ Mı?

“İyi bir öğrenci yurdunun en önemli kriterlerinden biri de yurt sahibine gerektiği anda ulaşılabiliyor olmasıdır” diyen Dinç’ler, birçok yurt sahibinin yurdu bir görevliye ya da işletmeciye emanet ettiğini söyledi. Öğrenci yurtlarının bir ‘işyeri’ değil, ailelerin gözbebeği çocuklarını emanet ettikleri birer yuva olduğunu vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
IstanbulMeb
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.