Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

“Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü” Sahiplerini Buldu

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Sakıp Bey, toplumun her alanda gelişmesi gerektiğine inanır ve “sosyal bilimlerin” de bu konuya katkısını çok önemserdi. Sakıp Sabancı Araştırma Ödülleri, Türkiye’de sosyal bilimler alanında verilen ilk uluslararası ödüldür." dedi. 

Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine verilen “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü”, Sakıp Sabancı Ailesi ve Sabancı Üniversitesi evsahipliğinde, 10 Nisan 2019, Çarşamba akşamı, Sabancı Center’da gerçekleşen törenle sahiplerini buldu. 

(soldan sağa): Yusuf Leblebici, Sevil Sabancı, Güler Sabancı, Joseph S. Nye, Jr., Cosette Creamer, Kerim Can Kavaklı, Meltem Müftüler-Baç, Fuat Keyman, Özgür Kıbrıs

Törenin açış konuşmasını, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı yaptı. Güler Sabancı, Sakıp Sabancı ile beraber Sabancı Üniversitesi’ni tasarlarken; fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür, iyi eğitimli, önyargılarından arınmış, dünya vatandaşı olan bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. Bu bireylerin insanlığa, bilime, topluma, ülkemize fayda sağlayan, yaşama artı değer katan insanlar olacağına her zaman inandıklarını söyledi. “Bugün dünyanın her noktasında bulunan, başarılarıyla öne çıkan mezunlarımıza baktığımızda, bu hedeflerimiz doğrultusunda doğru yolda olduğumuzu görmek beni memnun ediyor; mutlaka Sakıp Bey’i de mutlu ederdi.” diyerek devam etti.

“Sabancı Üniversitesi’nin sadece Türkiye’nin değil dünyanın en iyileri arasında yer almasını hedefledik”

Güler Sabancı, “Üniversitemizin bugün, dünya sıralamalarında ülkemizi başarıyla temsil etmesinden gurur duyuyoruz.” dedi. 

Sakıp Sabancı’nın toplumun her alanda gelişmesi gerektiğine inandığına ve “sosyal bilimlerin” de bu konuda katkısını çok önemsediğine dikkat çeken Güler Sabancı, “Dünyanın içinden geçtiği küresel karmaşalara bakarak, dönemi anlama ihtiyacımız arttıkça ve buna bağlı olarak da sosyal bilimlere verilen önem arttıkça onun ne kadar “ileri görüşlü” olduğunu bir kez daha anlıyoruz.” dedi.

“Columbia Üniversitesi’nde kurulan Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi, Sakıp Sabancı’nın vizyoununun ve önem verdiği değerlerin önemli bir sembolü”

Güler Sabancı, Sakıp Sabancı’nın yapılan her işin uluslararası boyutu ve etkisi olmasını istediğini söylerken, bunu yaparken de en iyilerle işbirliği içinde olunması konusunda özellikle yönlendirdiğini ifade etti. “Dr.h.c. Dilek Sabancı ve Sevil Sabancı’nın cömert ve cesur girişimleriyle Columbia Üniversitesi’nde Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi açıldı. Bu merkezin, Sakıp Bey’in vizyonunu ve önem verdiği değerleri özetleyen önemli bir sembol olduğunu düşünüyorum.” dedi 

Güler Sabancı, Sakıp Sabancı’nın uluslararası nitelikli ve sosyal bilimler içerikli çalışmalara verdiği önemi gösteren ve “daima en iyilerle işbirliği yapın” tavsiyesine uygun olarak Columbia Üniversitesi’nde çok anlamlı bir yapı ortaya çıktığını söyledi. “Sakıp Bey’in ismini Columbia Üniversitesi’nde tam da onun istediği şekilde yaşatacağımıza inanıyoruz.” diyerek devam etti.

Türkiye’de sosyal bilimler alanında verilen ilk uluslararası ödül

Güler Sabancı, ödülün jürisi, süreçleri ve katılımcılarıyla uluslararası standartta olduğunu ve bu yönleriyle, Sakıp Sabancı’nın adına yakıştığına inandıklarını dile getirerek, Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nin, bundan sonra da araştırmacılara yeni ufuklar açmasını temenni etti. Sabancı, 2020 ödül konusunun “Ekonomi ve Geleceğin Türkiyesi: Sürdürülebilir Çevre, Ulaşım ve Enerji” olduğunu açıkladı.

 
Jüri Özel Ödülü’nün sahibi Joseph S. Nye, Jr. oldu

Dünyanın önde gelen uluslararası ilişkiler kuramcılarından biri olan Prof. Joseph S. Nye, Jr.  Harvard Üniversitesi Üstün Hizmet Emeritus Öğretim Üyesidir. Bill Clinton’ın ABD Başkanlığı (1993-2001) döneminde, Ulusal İstihbarat Konseyi Başkanı ve Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştır. 

“İstediğinizi çekim yoluyla elde etmek anlamına gelen yumuşak güç bir ülkenin kültüründen, ideallerinden veya politikalarından kaynaklanabilir”
   
Joseph S. Nye, Jr. “Bir güçten bahsettiğimizde genellikle başkalarının bizim istediklerimizi yapmalarını bekliyoruz. Bunu, kendi fikrimizi cazip kılarak, onlarla karşılıklı bir ilişki geliştirerek yapmak daha önemli diye düşündüm. Aslında bunu çoğumuz yapıyoruz. Ben de bunun adını yumuşak güç koydum. Yumuşak güç, etkili bir dış politika için ihtiyacımız olan şeydir. Diplomasi, uzlaşma sağlayabilmektidir. Bunun altında dünya siyasetinde nüfuz sahibi olmak için zorlama ve yaptırımlar yerine, başkalarının tercihlerini değiştirme fikri yatar. Bence istediğinizi zorla veya bedel ödeyerek değil, çekim yoluyla elde etmek anlamına gelen yumuşak güç bir ülkenin kültüründen, ideallerinden veya politikalarından kaynaklanabilir.” dedi.
Nye, “Türkiye’nin geleceğinde yumuşak gücün önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum. Türkiye’nin yumuşak güç yaklaşımına ve kendi geleceğini planlarken yumuşak güçten faydalanmaya geri dönmesi önemli. Türkiye’deki kültürün ve üniversitelerin bu yumuşak güce çok önemli katkılar yapacağına inanıyorum. Sabancı Üniversitesi ve diğer üniversiteler gerçekten akademik özgürlük ve entelektüel dürüstlüğü koruması açısından önemli çalışmalar yapıyor. Bunlar gelecekte Türkiye’nin yumuşak gücüne çok önemli katkılar vermeye devam edecek. Türkiye gelecekte kendi yumuşak gücünü kullanarak çok önemli şeyler yapabilir ve çok önemli etkiler yaratabilir. İnanıyorum ki Türkiye’yi çok güzel bir gelecek bekliyor.” diyerek sözlerine son verdi. 

Makale Ödülleri üç genç araştırmacıya verildi

Eşit ağırlıklı verilen üç “Makale Ödülleri”ne ise;  

•    “Dünya Ticaret Örgütü’nde Yargının Duyarlılığı” başlıklı makalesiyle Minnesota Üniversitesi’nden Cosette D. Creamer 
•    “Çin'in Yükselişi Küresel Yönetimi Zayıflatır mı? Kaçakçılıkla Mücadele Rejiminden Kanıtlar” başlıklı makalesiyle Bocconi Üniversitesi’nden Kerim Can Kavaklı 
•    “Duvarların Dünyası” başlıklı makalesiyle Georgetown Üniversitesi’nden Moria Paz layık görüldü.

  

Ödülün bu yılki jüri başkanı Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi (SSBF) Öğretim Üyesi Meltem Müftüler-Baç da gerekçeli kararlarını açıkladı. 

Konuşmaların ardından, Joseph S. Nye, Jr. ; Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici ve Ödülün bu yılki Jüri Başkanı Meltem Müftüler-Baç’dan aldı. Makale ödülleri sahipleri ise ödüllerini Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Sevil Sabancı ile Rektör Yardımcısı ve İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Fuat Keyman’dan aldı.

14 yılda 31 ülkeden 390’ı aşan başvuru

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri, Sabancı Üniversitesi tarafından merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine “Türkiye’nin tarihi, ekonomisi, sosyolojisi” konularında ihdas edilmiş, 14 yıldır düzenlenen bir ödül programıdır. Sabancı Üniversitesi bünyesinde, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi ile İstanbul Politikalar Merkezi liderliğinde yürütülüyor. Yarışmaya başvuran makalelerin değerlendirmesi bağımsız ve uluslararası bir jüri tarafından yapılıyor. Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri kapsamında son 14 yılda Türkiye’nin ekonomisinden dış politikasına, tarihinden toplumsal dinamiklerine kadar çeşitli konularda çalışmalar ödüllendirildi. Tüm dünyadan büyük ilgi gören ve 14 yıldır verilen ödüle, 31 ülkeden 390’ı aşan başvuru oldu.

Ödül Jürisi

Bu yılki ödülün jüri başkanlığı görevini Sabancı Üniversitesi SSBF Öğretim Üyesi Meltem Müftüler-Baç üstlendi. Uluslararası jüride; Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Fuat Keyman, Sabancı Üniversitesi SSBF Dekanı Özgür Kıbrıs, Sabancı Üniversitesi SSBF Öğretim Üyesi Ayşe Kadıoğlu, Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, School of Advanced International Studies, Johns Hopkins Üniversitesi’nden Erik Jones ve Wright University of Pennsylvania’dan William Burke yer aldı.

Joseph S. Nye, Jr.  kimdir?

Harvard Üniversitesi Kennedy Yönetim Fakültesi'nin eski dekanı ve Üstün Hizmet Emeritus Öğretim Üyesidir.  Lisans derecesini Princeton Üniversitesi'nden birincilikle kazanmasının ardından Rhodes Bursu ile Oxford Üniversitesi'nde eğitim görmüş ve Harvard'da siyaset bilimi üzerine doktora yaptı. Uluslararası Güvenlik İlişkilerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcılığı, Ulusal İstihbarat Konseyi Başkanlığı ve Dışişleri Müsteşar Vekilliği görevlerinde bulundu.  The Powers to Lead, The Future of Power ve Presidential Leadership and the Creation of the American Era gibi kitapları yazdı. Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi, Britanya Akademisi ve Amerikan Diplomasi Akademisi üyesidir.  Uluslararası ilişkiler üzerine çalışan akademisyenler arasında yapılan bir ankette Amerikan dış politikasının en nüfuzlu akademisyeni seçilen Joseph S. Nye, Jr., 2011'de de Foreign Policy tarafından dünyanın en etkili 100 düşünüründen biri olarak gösterildi. 2014 yılında Japonya devleti tarafından Doğan Güneş Nişanı ile taltif edildi.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.