Tercihler Bu Yıl Taban Puan Ve Başarı Sırası Olmadan Yapılacak!

YKS sonuçlarının açıklanmasını bekleyen üniversite adayları bu sene  yapılan değişiklikle taban puan ve başarı sırası olmadan tercih yapacaklar. Tercih kılavuzunda üniversitelerin geçen yılki taban puanlarının yer almayacağına dikkat çeken uzmanlar, tercihlerle ilgili danışmanlardan yardım alınması gerektiğini belirtiyor. Bu yıl tercih süresinin on günden yedi güne düşürülmesiyle üniversite adaylarının sonuçlar açıklanıncaya kadarki zamanı iyi değerlendirilmesi ve tercih edilmek istenen üniversitelerin, mutlaka ziyaret edilmesi önem taşıyor.

1 milyon 43 bin kontenjan var

Geçmiş yıllara göre bu yıl tercih süresinin kısaltıldığını belirten Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, bu dönemde araştırma yapılmasını ve tercih dönemine kadar mutlaka tercih danışmanları ile görüşülmesi gerektiğine dikkat çekti. Tözeniş, şunları söyledi:

Kontenjan Kılavuzu Yayımlandı!

30 Haziran – 1 Temmuz tarihlerinde tamamlanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) sonrasında tercih zamanı başladı. ÖSYM’nin ön bilgi amaçlı yayımladığı program ve kontenjan kılavuzuna göre bu yıl ön lisans, lisans ve özel yetenek kontenjanları 840 bin 286. Bu kontenjanlara açık öğretim ve uzaktan öğretimler de dâhil edildiğinde toplam 1 milyon 43 bin 177 kontenjan üzerinden adaylar tercihlerini yapabilecekler.

Lisans Ve Ön Lisansta Azalma Var

Geçen yıla göre değerlendirme yapıldığında lisansta 6 bin, ön lisansta 60 binlik bir azalma olduğunu kaydeden Tözeniş, “ Bu azalma adayların moralini bozmasın çünkü tercih edilen programlara göre artış ve azalmalar söz konusu” dedi.

Geçen Yılki Taban Puanları Görülemeyecek

Ön bilgi olarak yayımlanan program ve kontenjan kılavuzunda adaylar yeni açılanlar da dâhil olmak üzere devlet ve vakıf tüm üniversitelerin kontenjanlarını, okul birincileri kontenjanlarını ve özel koşullar kısmını inceleme fırsatına sahip olacaklar. Fakat sistemde yapılan değişiklik nedeniyle üniversitelerin geçen yıl en son taban puanlarını ve başarı sıralarını göremeyecekler.

Adaylar 24 Tercih Yapabilecek

31 Temmuz’da puanların açıklanmasıyla adayların tercih döneminde uzman tercih danışmanları ile birlikte tercihlerini oluşturmalarının çok önemli olduğunu belirten Tözeniş, “24 tercih hakkınız var. Kişilik özelliklerinize, ilgi ve yeteneklerinize uygun, gerçekten okumak istediğiniz bölümlerden olmak üzere bu yıl için geniş bir aralıktan tercih yapmanız yerleşme olasılığınızı arttıracaktır. Değişikliklerin olduğu ve puanların belli olmadığı dönemlerde adayların yerleşmelerinde farklılıklar yaşanacağından dolayı başarı sırasının üstünde de yapılacak tercihler biraz daha geniş aralıklarda tutulabilir” uyarısında bulundu.

Tercih Süresi 7 Güne Düşürüldü

Resmi tercih döneminin ÖSYM tarafından 7-14 Ağustos 2018 olarak ilan edildiğini belirten Tözeniş, “Geçmiş yıllara göre tercih süresi 10 günden 7 güne düşürüldü. Fakat 7 Ağustos’a kadar önümüzde uzun bir süre var. Adayların bu süreyi kendileri için bir bilgi toplama ve üniversiteleri tanıma zamanı olarak geçirmeleri çok önemli” dedi.

Üniversiteleri Ziyaret Edin

Üniversitelerin büyük bir kısmının tercih ve tanıtım günlerine başladığını belirten Ece Tözeniş, şunları söyledi:

“Bu günlere katılarak üniversitelerin sağladıkları olanaklar, burslar, eğitim-öğretim imkânları ile ilgili detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Böylece resmi tercih sürecinde de tercih listenizi oluşturmak için çalışmalarınızı yapabilirsiniz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.